Gutuia, fructul mitologic cu valente de medicament


In mitologia greaca, gutuia este fructul Afroditei si “marul de aur” care a starnit razboiul troian. Fiind plina de vitamine, aceasta este renumita in zilele noastre mai ales pentru beneficiile pe care le aduce organismului si cu deosebire aparatului digestiv.

Asa cum este, fibroasa si astringenta, gutuia pare a fi fost conceputa de natura special pentru a ne ajuta sa ne mentinem sanatosi pe parcursul sezonului rece. Fructul are un continut bogat in saruri de fier, potasiu si magneziu, tanin, vitamina A, vitamina B, vitamina C, fibre si pectina.

Specialistii spun ca o gutuie de aproximativ 800 gr poate acoperi necesarul zilnic de vitamina C. Asadar, aceasta nu trebuie sa lipseasca din meniul celor care vor o sanatate de fier. Celor care sufera de constipatie sau diverse probleme digestive, li se recomanda sa consume gutui, feliute crude, ori coapte la cuptor sau fierte, in compot, intrucat pectina si fibrele continute, combinate cu taninul au un efect benefic asupra mucoasei si peristaltismului digestiv.

Consumata pe stomacul gol, gutuia intareste gingiile, remineralizeaza dintii, te ajuta sa elimini toxinele din corp si sa scapi de oboseala. Gutuia ne fereste de raceli, previne anemia si stimuleaza pofta de mancare.

Acidul citric si pectina continute de "marul de aur" are un efect benefic asupra circulatiei sangelui. De asemenea, gutuia scade colesterolul, reduce riscul de accidente cerebrale (vitamina C este responsabila), si este un bun antiinflamator si analgezic. Gutuia si sucul de gutuie sunt recomandate in curele de slabire. Chiar daca contin circa 355 de calorii, mai bine sa le iei de aici decat dintr-o prajitura cu multa frisca si ciocolata.

Putin stiu ca gutuia are si proprietati antidepresive, pentru care se recomanda cate o lingura de dulceata de gutui dupa fiecare masa. Pentru a preveni sau atenua ridurile puneti la macerat vreme de o saptamana 50 g coaja de gutui, intr-un sfert de litru de tuica de 45 de grade. Utilizati maceratul ca lotiune pentru fata. Pentru tenul gras se aplica zilnic pe fata, cu un tampon de vata, sucul de gutuie obtinut prin centrifugare.

Sursa foto: popsugar.com

I. C.

 

 

Articole asemănătoare

  • Bautura de vara cu bere de ghimbir si rozmarin

    Rozmarinul este intalnit cel mai des in bucatarie, in delicioase retete, dar aici se intalneste cu berea de ghimbir si sucul de limeta pentru o bautura de vara proaspata si racoritoare. Poate fi pregatita si cu vodca pentru un cocktail alcoolic de calitate.

  • Cocktail cu suc de portocale , vodca si limeta

    Amestecati sucul proaspat de portocale cu suc de merisoare sau alt suc de fructe, dupa gust, puneti o vodca de calitate si putin suc de limeta (cei care doresc o aroma de citrice puternica pot alege lamaia).

  • Cocktail cu bere de ghimbir si lamaie

    Cu note de citrice, gust usor picant de ghimbir si vodca, este un cocktail simplu, usor de pregatit si potrivit pentru orice ocazie.

  • Smoothie cu lapte de migdale si fructe

    O bautura proaspata, sanatoasa, cu gust de fructe si care ofera organismului un plus de energie, atat de necesara in fiecare zi.

  • Cynar - bitterul cu gust de anghinare

    Cynar este o bautura mai putin obisnuita, in care anghinarea "joaca" rolul principal, alaturi de o duzina de alte plante si ierburi, rezultatul final fiind un gust complex, cu note de mirodenii, fructe, puternic, vegetal, cu esente exotice.


Warning: fopen(cache/3deb819fe3a5b6d90b2c869f001ee87a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139