Iasomie

      Iasomie                                                   

 Jasminum

Familia: Oleaceae
Aspect: Arbust
Perioada de inflorire: iunui-iulie
Expunere: Plina lumina, penumbra
Udare: Medie

 

 

Specii si soiuri: Iasminum polyanthum, Jasminum primulinus, Iasminum mesnyi, Iasminum rex, Iasminum nudiflorum.


Iasomia este un arbust cu flori foarte frumoase. Florile sunt mari sau marunte, albe, semibatute sau batute, cu parfum placut care se accentueaza spre seara. Iasomia creste foarte repede. Este putin pretentioasa, rezistenta la umbra, dar se dezvolta mai bine in locuri deschise insorite.

Se inmulteste prin lastari, butasi, seminte si prin divizarea tufei. Semintele fiind marunte se pun la adancime foarte mica, acoperindu-se cu un strat subtire de pamant.

Compostul trebuie udat abundent, iar temperatura mentinuta intre 18 -21 grade Celsius.

Taierea se face dupa inflorire, deoarece florile la iasomie se fpormeaza pe lastarii anului precedent. Iasomia se planteaza primavara de timpuriu sau toamna la o distanta de 1,5 m de celelate plante din jurul sau.

Paduchii verzi care ataca iasomia se elimina cu insecticide pe baza de piretru. 
 

Articole asemănătoare

 • Iasomia Mont Blanc - prospetime si frumusete

  Cu flori de un alb pur, intens, aceasta varietate de iasomie este din fericire o planta usor adaptabila, se aclimatizeaza in gradina in scurta vreme cu putina ingrijire, rezista la temperaturile geroase ale iernii (dar trebuie sa fie asezata intr-un loc unde este ferita de curentii reci de aer) si prefera solul cu drenare buna si cat mai mult soare.

 • Iasomie cu flori duble

  Un soi de iasomie cunoscut ca iasomie Schneesturm, cunoscut si apreciat de gradinari datorita florilor mari, duble, cu petalele in straturi, a fost mai mereu ales de cei care apreciau in spatiul de relaxare putin rafinament, putina eleganta florala, un echilibru vegetal pe care alte flori pur si simplu nu il ofereau.

 • Iasomie stelata

  Un alt soi de iasomie pe care il puteti alege pentru florile mici, de o nuanta interesanta alb spre crem, in forma de stea (de unde si numele sub care este in general cunoscut) si in special datorita parfumului intens, dulce, foarte puternic, ce pare ca domina totul.

 • Trei plante de interior cu un parfum aparte

  Plantele de apartament aduc un plus de culoare si mult verde, mai multa energie si vitalitate, ne pot ajuta sa ne reducem nivelul de stres la capatul unei zile obositoare, au in general nevoie de putina atentie si apa si ne fac sa ne simtim mai repede "acasa".

 • Cele mai parfumate soiuri de iasomie

  Privita din perspectiva calitatilor olfactive iasomia pare de neintrecut. De la mirosul suav, cald si exotic, pana la mitul actual care ii venereaza aceste caracteristici nu a fost decat un singur pas.


Warning: fopen(cache/c6a741e3d0a02c5a0233bb1d0d4ed463) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139