Iasomie stelata

Un alt soi de iasomie pe care il puteti alege pentru florile mici, de o nuanta interesanta alb spre crem, in forma de stea (de unde si numele sub care este in general cunoscut) si in special datorita parfumului intens, dulce, foarte puternic, ce pare ca domina totul. Este o varietate frumoasa, potrivita ca planta decorativa, si fiind o planta cataratoare ce poate sa atinga cinci metri in lungime (la maturitate) este perfecta pentru spatiile mai largi, pentru gradini spatioase, pentru a delimita un spatiu de intrare sau a fi plantata langa un zid. Iasomia stelata va va cuceri usor prin frunzisul des, viguros, de un verde intens si florile numeroase si pline de parfum. Fie ca veti alege sa o plantati direct in pamant, fie intr-un ghiveci de mari dimensiuni (sau mai multe) pentru a putea muta mai usor iasomia, este o alegere castigatoare pentru orice pasionat de gradinarit. 
 
Este o planta ce se adapteaza usor, la fel de bine in spatii insorite (prefera mult soare) dar si in cele cu mai multa umbra mare parte din zi, rezistenta, aclimatizarea este relativ facila. Cand pregatiti iasomia stelata pentru plantare alegeti cel putin la inceput un spatiu cu mult soare, sol bine drenat, si nu uitati sa faceti o groapa de 40-50 de cm adancime, eventual cu un stativ langa pentru ca iasomia sa se poata urca pe masura ce creste. Foarte potrivita daca vreti, de exemplu, sa o asezati langa o poarta de intrare in gradina, pe care o va acoperi in timp, sau in spatele mesei la care va retrageti cu prietenii, langa un gard de caramida sau un zid. Nu o udati excesiv - rezista bine si in perioadele de seceta - si indepartati periodic ramurile vechi, oferindu-i astfel un plus de longevitate si vitalitate. 
 
Iasomia stelata nu este o planta cataratoare pretentioasa, nici costisitoare, si odata ce a prins radacini se va dezvolta relativ repede, si cu putina ingrijire se va dovedi un nou "locatar" foarte apreciat al gradinii.

Foto: spruce.com

Articole asemănătoare

 • Allium Caeruleum

  De o culoare mai rar intalnita in gradini si cu flori mari, este una dintre alegerile mai putin obisnuite pentru spatiile verzi pe care le vreti sa iasa in evidenta din prima clipa.

 • Little Princess - laleaua-printesa pentru gradini pline de culoare

  O varietate de lalea pitica multicolora, Little Princess (un nume inspirat pentru un soi cu o incantatoare cromatica) poate sa para la prima vedere delicata, dificil de plantat si intretinut si mult prea fragila, insa din fericire este o lalea rezistenta la daunatori si variatii de temperatura, si cu putina ingrijire rezistenta si longeviva

 • Iasomia Mont Blanc - prospetime si frumusete

  Cu flori de un alb pur, intens, aceasta varietate de iasomie este din fericire o planta usor adaptabila, se aclimatizeaza in gradina in scurta vreme cu putina ingrijire, rezista la temperaturile geroase ale iernii (dar trebuie sa fie asezata intr-un loc unde este ferita de curentii reci de aer) si prefera solul cu drenare buna si cat mai mult soare.

 • Iasomie cu flori duble

  Un soi de iasomie cunoscut ca iasomie Schneesturm, cunoscut si apreciat de gradinari datorita florilor mari, duble, cu petalele in straturi, a fost mai mereu ales de cei care apreciau in spatiul de relaxare putin rafinament, putina eleganta florala, un echilibru vegetal pe care alte flori pur si simplu nu il ofereau.

 • Trei plante de interior cu un parfum aparte

  Plantele de apartament aduc un plus de culoare si mult verde, mai multa energie si vitalitate, ne pot ajuta sa ne reducem nivelul de stres la capatul unei zile obositoare, au in general nevoie de putina atentie si apa si ne fac sa ne simtim mai repede "acasa".


Warning: fopen(cache/9241049f87af7e42a2dfd4d1ece03159) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139