Ilicele, un simbol de Craciun


Exista atatea legende si simboluri legate de Nasterea Domnului incat fiecare poveste reala sau imaginara nu face decat sa sporeasca frumusetea, magia si spiritualitatea uneia dintre cele mai minunate sarbatori ale crestinatatii.

Ilicele sunt flori rosii intalnite in traditia anglo-saxona ca simboluri ale Craciunului. O veche poveste marturiseste ca pentru a evita persecutia din timpul festivalurilor pagane romane, primii crestini isi impodobeau casa cu ilice, iar odata cu trecerea timpului obiceiul lor s-ar fi generalizat.

Aceasta denota ca ilicele era o planta sacra a zeului roman Saturn si era folosita la festivalul roman Saturnalia pentru a-l venera. Romanii isi daruiau cu aceasta ocazie unul altuia coronite pentru decorarea imaginilor lui Saturn. Acum ca si atunci, ilicele creste sub forma unui arbust cu frunzele mari si late, in forma de stea, iar in luna decembrie, frunzele ei se coloreaza in rosu ori in galben, roz sau crem si isi mentin culoarea pana in primavara.

O alta ramura cu traditii o constituie credintele si practicile druizilor din tinuturile nordice europene. De la ei ne-a survenit o parte din simbolurile vehiculate pana in prezent. Asa, de pilda, ilicele inseamna renasterea continua a naturii si speranta. Cand mergeau in padure sa-si vada preotii taindu-le vascul sacru, druizii purtau ramurele de ilice in par. Mai tarziu, englezii vor adopta ca factor determinant in privinta cui sa conduca anul urmator gospodaria, “ilicele el” si “ilicele ea”. 

In religia crestina exista o legenda legata de ilice si Ajunul Craciunului. Se spune ca un tanar pastor i-a facut pruncului Iisus cadou o coroana din frunze de ilice, si ca dupa ce i-a daruit-o a inceput sa planga dandu-si seama da medestia cadoului sau. Lacrimile sale s-au transformat in boite rosii care au decorat si infrumusetat coroana.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/9b4c505cf5816919d9f00746104eede0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139