Importanta serviciilor ecosistemice

 Serviciile de ecosistem sunt un concept ce tinde sa ia amploare si face referire la conservare.

Printre cele mai bine descrise servicii ecosistemice se numara polenizarea culturilor, protectia in caz de inundatii si furtuna, filtrarea apei si recreerea.

Software-ul InVEST (Integrated Evaluation of Ecosystem Services and Trade-offs) subliniaza ca exista o conexiune intre nivelul ridicat de biodiversitate si furnizarea de servicii de ecosistem. De aceea, acesta sugereaza ca o conservare a biodiversitatii va imbunatati serviciile ecosistemice.

Serviciile ecosistemului si beneficiile suplimentare

Apa si solul vor fi mai curate deoarece in serviciile de ecosistem nu sunt folosite pe pasuni ingrasaminte. In acest context panza freatica, apele si solul nu sunt poluate. Carnea de vita nu va contine reziduuri deoarece furajele nu contin pesticide si ingrasaminte chimice.

Beneficiile socio-economice ale serviciilor ecosistemice

Crearea noilor produse locale de o calitate ridicata ajuta fermierii sa obtina preturi speciale pentru produse, crescand astfel nivelul de trai in comunitatile locale.

De asemenea, cresterea unor rase locale si traditionale de vite ajuta la mentinerea diversitatii genetice.

Principalul beneficiu al ecosistemului este productia de alimente.

In cazul protectiei impotriva inundatiilor se reconstruiesc intr-un peisaj natural luncile. Ecosistemul de rau natural descompune si trateaza apele reziduale pentru a oferi apa potabila dulce. Clima se modifica si in conditiile in care fenomenele meteorologice extreme sunt tot mai des intalnite, nevoia de lunci inundabile este in crestere.

Recreerea se refera la functiile refacute ale ecosistemului care au dus la descompunerea deseurilor naturale si umane, returnand naturii nutrienti ce pot fi refolositi.

Articole asemănătoare

 • Reteta de post. Chiftelute de falafel

  Pentru crestinii din lumea intreaga Pastele reprezinta cea mai importanta sarbatoare. Aceasta este precedata in fiecare an de cel mai lung si aspru post.

 • Plante bulboase care tin rozatoarele departe de gradina

  Nimeni nu acorda prea multa importanta rozatoarelor pana in clipa cand ajung o amentintare pentru gradina. Bulbii florilor, pe langa faptul ca sunt o tinta usoara, constituie o adevarata “delicatasa” pentru micile animale, fapt care impune adoptarea urgenta a unor masuri “defensive”.

 • O vara sanatoasa cu smoothie de citrice

  Constituind o sursa importanta de vitamine si minerale, citricele au facut in mod firesc deliciul oamenilor vreme de sute de ani. Plantele din grupa citricelor sunt arbusti fructiferi dintre care cei mai raspanditi ca plante de interior sunt lamaiul, mandarinul si portocalul.

 • Cat de importanta este diversitatea in alimentatie?

  A respecta o dieta variata inseamna a gasi un echilibru intre toate sursele de nutrienti trebuincioase organismului. Nici un aliment sau categorie de alimente din lume, indiferent de complexitatea ori importanta ce i se acorda, nu contine

 • Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?

  Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care


Warning: fopen(cache/e3166e6f0b19a5ae55ab33522cd84f9d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139