Inmultirea plantelor prin seminte

inmultirea prin seminte (a) inmultirea prin seminte (b)

inmultirea prin seminte (c)

Marea majoritate a plantelor de apartament se inmultesc pe cale asexuata (vegetativa) - prin butasire, divizarea (despartirea) tufei, drajoni, stoloni, muguri adventivi, marcotaj, altoire. Numarul plantelor care se inmultesc pe cale sexuata (prin seminte) este mai mic.

Inmultirea prin seminte
Duce la obtinerea unui numar mare de plante, dar acestea nu mostenesc in totalitate caracteristicile identice de la planta-mama (pot avea forme si culori diferite, datorita hibridarii).
Astfel, seria de boli transmisibile descendentilor este mult mai redusa in comparatie cu inmultirea vegetativa. Multe seminte de plante germineaza repede, fara nici o pregatire speciala. Numai semintele de palmieri trebuie "pregatite" dinainte, pentru a grabi germinatia; acestea se tin in apa calda (25-30°C) timp de 24-72 ore - apa se poate schimba de de 2-3 ori -, dupa care se scot din apa si se planteaza.

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati inainte si dupa semanatul semintelor:
- pregatiti recipientele (ladite, ghivece, caserole) si asigurati-va ca au gauri pentru drenaj;
- umpleti vasele cu un amestec de pamant dinainte pregatit, compus din mranita, turba si nisip in parti egale;
- nivelati pamantul si tasati-l usor;
- semanati semintele cat mai uniform, in strat subtire, la suprafata (individual sau prin imprastiere);
- acoperiti semintele cu un strat de pamant fin sau cu nisip uscat. Nu acoperiti semintele foarte fine, pentru ca ele se vor amesteca imediat in pamant si in plus sunt unele care au nevoie de lumina pentru a germina (begonia de exemplu). Semintele de marime mijlocie si mare se seamana in randuri, cu 2-3 cm distanta intre ele si pana la 3 cm adancime. Stratul de pamant cu care se acopera semintele trebuie sa fie egal sau cu numai putin mai mare decat diametrul semintei;
- dupa insamantare umeziti bine pamantul cu o stropitoare cu sita fina sau cu un pulverizator;
- asezati ghivecele in fata unei ferestre luminate, dar nu cu soare direct;
- verificati mereu cat de umed e pamantul si aveti grija sa nu se usuce.

Atentie ! Apa de udat trebuie sa fie la temperatura mediului.

Dupa ce semintele au germinat si au crescut, rariti plantele inghesuite si, cand au 3-4 frunze, transplantati-le in ghivece individuale cu dimensiuni de 4x4 pana la 7x7 cm, cu grija ca sa nu se rupa radacinile.

Articole asemănătoare

  • Seminte recomandate pentru plantare primavara

    Plantarea cu ajutorul semintelor este o maniera mult mai usoara in comparatie cu sadirea propriu-zisa a plantelor.

  • Gradini decorate cu lampioane portocalii

    Frumusetea unei gradini poate fi intregita prin prezenta plantelor erbacee ce au denumirea comuna de lampioane chinezesti. Sunt utilizate si in aranjamente de flori, mai ales in combinatii cu plante uscate si flori nemuritoare.

  • Cephalotus follicularis

    Cephalotus este originar dintr-un colt mic din vestul Australiei si este o adevarata bijuterie in lumea plantelor carnivore, cel putin din punctul de vedere al colectionarilor...

  • Combaterea patogenilor prin tratamente cu fungicide

    Combaterea patogenilor daunatori plantelor prin tratamente cu fungicide este cea mai cunoscuta si cea mai practicata metoda.

  • 10 sfaturi pentru rasadnite

    Una din placerile gradinaritului este cresterea plantelor din seminte. Este uimitor cat potential de frumusete se concentreaza in fiecare samanta mica. Cum aceasta munca nu este foarte usoara, trebuie sa urmam o serie de pasi astfel ca semintele pe care le plantam sa devina plante mature si sanatoase.


Warning: fopen(cache/8b5f31c0f418b26d8e3c094526e43848) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139