Insectele daunatoare pentru vita de vie

paianjenDintre daunatorii vitei de vie, deosebit de periculosi sunt: moliile strugurilor si paianjenii vitei de vie.


Moliile strugurilor:

 Sunt fluturii mici a doua insecte: Cochilis si Eudemis. Mai respandit este Eudemisul, in special in sudul tarii. Atat la Eudemis, cat si la Cochilis, insectele adulte sunt niste fluturasi care depun oua pe diferite organe ale vitei.
Omizile acestor daunatori sunt verzui la Eudemis si brun-roscate la Cochilis. Ele apar primavara si ataca bobocii florali. O singura omida poate distruge pana la 100 de boboci florali. Bobocii atacati sunt infasurati in niste fire paienjenoase si de regula se usuca si cad. In timpul verii, cam prin luna iulie, apare din omizi a doua generatie de fluturi, care, dupa imperechere depun iarasi oua. Din ele vor aparea noi omizi,care ataca din nou boabele trugurilor, hranindu-se cu miezul lor. In urma acestui atac, boabele se usuca, se zbarcesc, sau crapa. O parte din ele cad. In anii ploiosi, boabele atacate se imbolnavesc de putregai si recolta este compromisa.
Moliile strugurilor pot fi combatute cu ajutorul tratamentelor traditionale.

Paianjenul rosu sau clestarul vitei de vie.


Este un daunator din ce in ce mai raspandit in tara noastra, care ataca mai ales soiurile cu frunze pufoase. Daunatorul se vede greu cu ochiul liber, mai usor cu o lupa, si are culoarea galben-rosiatica. El se localizeaza in colonii de pe partea inferioara a frunzelro, pe care le ataca, acestea devenind patate in castaniu-rosiatic. Paianjenul rosu are 6-8 generatii pe an.

 

Articole asemănătoare

 • Strugurii Muscat Bleu

  Varietate de strugure de vin care poate fi si un delicios strugure de masa, cu gustul sau aromat, dulce si parfumat, Muscat Bleu poate fi cultivat intensiv in podgorii sau puteti avea cateva fire de vita-de-vie in gradina pentru un desert delicios sau pentru vinul produs acasa.

 • Strugurii Isabella

  Soi de struguri de vin cu o indelungata istorie si foarte apreciat de cunoscatori pentru gust, aroma si productia buna, Isabella este o vita de vie relativ usor de cultivat si intretinut chiar si de catre cei care fac primii pasi in acest domeniu, fie ca este vorba de podgorie de mari dimensiuni, fie de cativa butasi plantati in livada sau gradina.

 • Strugurii Lakemont

  Soi de struguri de masa albi, cu ciorchini mari si grei, boabe rotunde, fara samburi, Lakemont este o varietate de vita de vie longeviva, rezistenta, relativ usor de cultivat si intretinut, fiind una dintre cele mai bune optiuni pentru cei care vor un gust intens, dulce, puternic si parfumat.

 • Strugurii Sauvignon Blanc

  Usor de recunoscut datorita ciorchinilor mari, grei, plini de boabe mici si rotunde, de un galben deschis, uneori cu nuante verzui sau chiar auriu, cu aroma intensa si gust dulce, parfumat, Sauvignon Blanc este de departe unul dintre cele mai cunoscute soiuri de vita de vie, folosit in toata lumea pentru producerea unor sortimente de vin foarte apreciate.

 • Insecte benefice pentru gradina

  Una din cele mai bune metode de a tine sub control insectele daunatoare pentru plante este sa fim "prieteni" cu inamicii lor naturali. Plantarea in gradina a unor specii de flori cu polen si nectar precum si protejarea insectelor sunt unele din principiile de baza ale gradinaritului organic si in acelasi timp un mod de a mari diversitatea ecologica din gradina dumneavoastra.


Warning: fopen(cache/81756562a748774bdf9ebb50213db1fc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139