Insecticidul verde

Crizantema salbatica, Tanacetum cinerariaefolium, este o planta originara in estul Europei pe coasta Dalmatiei, dar care poate fi intalnita in mai toate zonele temperate si in regiunile inalte ale Africii, in special in Kenya si Tanzania.

 

Ceea ce o face speciala sunt florile sale care contin o substanta numita piretrina, un puternic insecticid. Complet inofensiva pentru oameni si animale, piretrina produce moartea insectelor prin paralizie. Gandacul din Colorado, paduchii de frunza, paduchii lanosi, tripsii si cicadele sunt doar cateva exemple de insecte daunatoare distruse rapid de piretrina.

 

Interesant este faptul ca un procent ridicat de piretrina se gaseste doar in cazul plantelor salbatice care apar spontan la altitudini de peste 1000m, el fiind mult mai mic atunci cand plantele sunt cultivate intr-o zona de campie.

 

Piretrina extrasa din florile crizantemei este principiul activ al unor preparate comerciale precum Biocid, Florestin sau Sanoplant. Aceste preparate au alaturi de actiunea eficace si o alta proprietate importanta: ele se descompun in maxim 48 de ore in substante inofensive pentru mediul inconjurator.

 

Deoarece costurile de extractie sunt destul de ridicate, pretul acestor produse este pe masura. Ca o alternativa au aparut insa piretrinele de sinteza, obtinute artificial. Denumite generic piretroide, ele sunt la fel de puternice ca si substanta naturala, costul de productie este mult mai mic dar sunt mai toxice pentru mediu. Cateva din preparatele avand la baza piretrine de sinteza, pe care le putem gasi in fitofarmaciile din Romania, sunt Decis, Fastac si Permetrina.

 

Dragos Serban

05.10.2006

 

Insecticid natural pentru uz veterinar

Piretrina

Articole asemănătoare

 • Cocktail cu gin si ceai verde

  Alegeti un ceai verde aromat, de buna calitate, alaturi de un gin plin de gust si savoare, iar pentru notele de final ale unui cocktail usor de pregatit acasa puneti si suc de lamaie sau limeta.

 • Cocktail cu gin, ceai de menta si ceai verde

  Ceaiul de menta rece este racoritor, sanatos, bun pentru cei mari si cei mici, in timp ce o cana de ceai verde ofera corpului vitamine, antioxidanti si previne un numar impresionant de afectiuni. Insa impreuna, cu un gin aromat, stau la baza unui cocktail surprinzator, cu aroma complexa.

 • Salata verde cu portocale, castravete si susan

  V-ati plictisit de clasicele salate verzi, aceleasi retete pregatite din nou si din nou? De aceasta data baza va fi o salata verde proaspata, alaturi de felii de castravete si de portocala dulce, suculenta, si cu notele exotice ale susanului

 • Cinci motive pentru care este bine sa bem ceai verde

  Savuros, cu o culoare atat de frumoasa ce evoca jadul din indepartata China si excelent baut simplu, cu zahar sau miere, dar si in limonada sau diverse retete de cocktail, ceaiul verde este una dintre cele mai populare si mai sanatoase bauturi, indiferent de anotimp.

 • Smoothie de vara cu iaurt si ceai verde

  Ceaiul verde este o bautura miraculoasa pentru sanatate, plin de antioxidanti, cu foarte putine calorii, aromat si o buna sursa de potasiu, gata sa hidrateze corpul, sa dea energie, sa arda mai usor grasimile. Pe scurt este o alegere excelenta pentru orice anotimp, dar cu atat mai mult vara, baut rece, simplu sau alaturi de alte ingrediente, ca in aceasta reteta.


Warning: fopen(cache/66537b8417b9d074906dd0caecd22ed9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139