Insemnatatea bradului de Craciun

 Pomul de Craciun, bradul traditional impodobit an de an cu ocazia sarbatorilor de iarna, are o semnificatie aparte in fiecare casa.

Bradul de Craciun trebuie ales cu grija. Pentru a simti mireasma sa intr-o incapere acesta trebuie sa fie verde si natural. Se impodobeste de regula cu globuri, ghirlande, beteala, instalatii luminoase colorate, dar si cu alte diverse decoratiuni care il fac sa fie deosebit.

Originea bradului de Craciun

Desi sunt multe povesti care ne prezinta originea bradului de Craciun, unele sunt complet eronate deoarece nu fac distinctia intre istorie si legenda.

Cele mai multe povesti spun ca originea bradului impodobit este germana deoarece in regiunea Alsace in 1521 s-a stabilit un record cu cel mai mare brad impodobit cu ocazia sarbatorii Craciunului.

Primii brazi impodobiti de Craciun nu aveau lumini. Erau ornati doar cu ghirlande, globuri, dulciuri si beteala.

Traditia bradului, a coroanei sau a ghirlandei, ca simbol al nepieirii, dateaza din antichitate. Obarsia acestui obicei vine de la egipteni, chinezi si evrei.

Cu toate acestea se mai spune si ca radacinile pomului de Craciun isi au originea in Grecia antica, paganismul roman sau crestinismul modern.

Potrivit scriitorului Francis X. Weiser, prima mentionare a luminilor (a lumanarilor) puse intr-un brad de Craciun a fost facuta in secolul al XVII-lea. Totodata acesta mentioneaza in "Manualul de sarbatori crestine" ca popularitatea pomului de Craciun si utilizarea acestuia a crescut de la mijlocul secolului al XVII-lea.

Bradul de Craciun nu este doar un simplu pom. Acesta a devenit un obicei ce se respecta an de an in casele oamenilor din intreaga lume.

Unii spun ca, in anul 1500, calugarul Martin Luther a fost prima persoana care a oferit pomului de Craciun semnificatia cunoscuta de noi astazi, atribuindu-i totodata si sensul pe care l-a asociat in mod direct cu crestinismul.

Articole asemănătoare

  • Bradutii de Craciun. Cel mai simplu desert de post

    O reteta a copilariei care se incadreaza perfect in etapa premergatoare a Craciunului cu zile de post este aceea pentru Braduti. Bradutii de Craciun, daca va aduceti aminte, erau niste prajiturele piramidale ninse din belsug cu zahar vanilat, care se obtineau cu ajutorul unei matrite.

  • Oua vopsite in stil traditional

    Vopsirea oualor de Paste este o traditie care a capatat la fel ca si impodobirea bradului de Craciun proportii universale. Pentru aceasta, unii apeleaza la coloranti artificiali, usor de gasit in orice magazin alimentar, pe cand altii acorda atentie vopselelor naturale.

  • Vascul, o planta cu conotatii magice de Craciun si Anul Nou

    Vascul este un element vegetal cu o semnificatie aparte de Craciun, originile intrebuintarii sale avand “radacini” viguroase in istorie. Se pare ca poporul roman l-ar fi mostenit direct de la stramosii lor romani, de vreme ce numele provine din latinescul “Viscum”.

  • Alegerea bradului pentru Craciun

    Nu ne putem inchipui nicio sarbatoare de Craciun fara bradul frumos impodobit. Acesta este parca nucleul decoratiunilor specifice

  • Retete de Craciun. Frigarui cu ciuperci

    Reteta de frigarui cu ciuperci este o mancare rapida si gustoasa, menita sa va bucure invitatii prezenti la masa de Craciun.


Warning: fopen(cache/9590139c94d74dbd10426203bfcdfa54) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139