Insemnatatea ecologica a culturilor de Paulownia

In Orientul Indepartat, plantele din genul Paulownia sunt renumite pentru rapiditatea cu care se dezvolta, si sunt clasificate in 17 specii. Numele lor generic a fost acordat in cinstea fiicei tarului Pavel I al Rusiei, Regina Anna Pavlova a Tarilor de Jos. Din acest motiv, Paulownia mai este numita si “copacul printesei” sau “copacul imparatesei”. Uneori, planta inlocuieste culturile de Thuja plicata, Balsa, Maranta si Tilia americana.   

Paulownia Regala este un arbore ornamental "agresiv", deoarece poate creste cu rapiditate indiferent de zona sau conditii naturale si are tendinta de a invada spatiul care il inconjoara. Nici macar solul acid sau infertil nu constituie o opreliste pentru el! 

Din punct de vedere istoric si practic, cel mai mare producator de arbori Paulownia este China, unde lemnul a constituit dintotdeauna o sursa veritabila de materie prima pentru mobilier, jucarii, instrumente muzicale si alte obiecte.

Este admirabila capacitatea acestor plante de a se adapta si rezista la conditii extreme. Lemnul de Paulownia este rezistent la foc, la crapare si are proprietati izolatoare bune. “Copacul printesei” a inceput sa primeasca tot mai multa atentie datorita proprietatilor ecologice, fiind privit astazi ca solutie in problema defrisarilor masive din ultimul secol. In unele state de pe glob, precum Australia, Germania, China, SUA ori Panama, Paulownia este deja inclusa in ample proiecte de reimpadurire.

Mai mult decat atat, s-a dovedit ca arborele poate creste chiar productia de alimente, cand este folosit contra eroziunii solului. Intr-un proiect de reimpadurire derulat curand, Paulownia a sporit productia de alimente in campiile inundate ale fluviilor Galben si Yangtse, combatand eroziunea pe circa 3,15 milioane de hectare.    

In Japonia, cererea incredibil de mare a pietei a facut ca din anii ‘70 ai secolului XX sa devina cel mai mare importator. Se estimeaza ca aproape fiecare locuinta nipona ascunde cel putin o piesa de mobilier confectionata din lemn de Paulownia. Pe langa scopul industrial, nu in cele din urma, planta are o functie decorativa importanta. Coronamentul bogat, florile incarcate cu nectar dulce si frunzele mari care ajung frecvent la un diametru de 70 cm, fac din acest arbore unul potrivit in parcuri si gradini.  

Tot in Japonia traditia spune ca atunci cand se naste o fata, familia este datoare sa planteze un asemenea arbore, apoi cand aceasta se marita sa se intrebuinteze simbolic in ceremonialul de nunta. De asemenea, exista credinta ca Paulownia aduce de noroc cand este plantata in apropierea locuintei.

Sursa foto: paulowniaonline.net

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cum scapi de obisnuinta de a manca multa sare

    Sarea este denumirea populara a clorurii de sodiu si reprezinta principala sursa de sodiu a organismului.

  • Masca pentru ingrijirea tenului cu iaurt si miere

    Iaurtul este cunoscut ca fiind un aliment benefic pentru sanatate datorita continutului sau nutritiv si a culturilor de bacterii vii. Iaurtul, consumat cu preponderenta in alimentatia zilnica, poate fi intrebuintat si in prepararea unor masti naturale ce asigura ingrijirea pielii.

  • Importanta rotatiei culturilor de plante

    Rotatia culturilor de plante este necesara pentru limitarea daunatorilor si pentru fertilizarea solului din gradina; pentru aceasta trebuie sa cunoastem familia din care face parte planta culturii actuale.

  • Wildlife Romania

    Asociatia pentru protectia naturii si educatie ecologica a fost infiintata in noiembrie 2005 de o echipa de 5 tineri profesionisti cu o pasiune comuna: natura si viata ei salbatica

  • Clubul de Turism Ecologic Montan Lotru Voineasa

    Scopul organizatiei este punerea in practica a proiectelor de educatie ecologica, monitorizarea protectiei mediului


Warning: fopen(cache/a6073622752caa5bb62411cc63a5034e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139