Inteligenta verde

 Un profesor pe nume Stefano Mancuso a pretins ca plantele sunt dinamice, extrem de sensibile; sunt organisme competitive in interiorul carora sunt efectuate calculele sofisticate de cost-beneficiu care le ajuta in a se adapta la schimbarile de mediu.

Acesta a mai spus ca plantele folosesc calculele pentru multe lucruri, cum ar fi alarmarea altor membri din specia lor, in momentul in care sunt atacate de insecte.

Laboratorio Internazionale di Neurobiologia Vegetale (LINV - Laboratorul National de Neurobiologie Vegetala) face parte din Universitatea din Florenta (Italia) si este primul centru de cercetare din lume specializat in cercetarea secretelor si inteligentei plantelor.

Mancuso sustine ca "avem multe de invatat de la plante", in cazul in care definim inteligenta ca o capacitate de a rezolva probleme. Totodata acesta afirma ca inteligenta nu se refera "numai la a avea un creier"; asadar plantele nu numai ca sunt inteligente, in plus, "cresc, se adapteaza si prospera, fara a suferi nevroze".

Acelasi profesor a mai declarat ca "plantele comunica prin intermediul anumitor substante chimice".

Studiile in derulare precum si cele efectuate in decursul anilor au demonstrat ca materia verde poate fi aproape la fel de sofisticata ca materia cenusie, in special in privinta sistemelor de semnalizare si raspuns.

Articole asemănătoare

 • Cocktail cu gin si ceai verde

  Alegeti un ceai verde aromat, de buna calitate, alaturi de un gin plin de gust si savoare, iar pentru notele de final ale unui cocktail usor de pregatit acasa puneti si suc de lamaie sau limeta.

 • Cocktail cu gin, ceai de menta si ceai verde

  Ceaiul de menta rece este racoritor, sanatos, bun pentru cei mari si cei mici, in timp ce o cana de ceai verde ofera corpului vitamine, antioxidanti si previne un numar impresionant de afectiuni. Insa impreuna, cu un gin aromat, stau la baza unui cocktail surprinzator, cu aroma complexa.

 • Salata verde cu portocale, castravete si susan

  V-ati plictisit de clasicele salate verzi, aceleasi retete pregatite din nou si din nou? De aceasta data baza va fi o salata verde proaspata, alaturi de felii de castravete si de portocala dulce, suculenta, si cu notele exotice ale susanului

 • Cinci motive pentru care este bine sa bem ceai verde

  Savuros, cu o culoare atat de frumoasa ce evoca jadul din indepartata China si excelent baut simplu, cu zahar sau miere, dar si in limonada sau diverse retete de cocktail, ceaiul verde este una dintre cele mai populare si mai sanatoase bauturi, indiferent de anotimp.

 • Smoothie de vara cu iaurt si ceai verde

  Ceaiul verde este o bautura miraculoasa pentru sanatate, plin de antioxidanti, cu foarte putine calorii, aromat si o buna sursa de potasiu, gata sa hidrateze corpul, sa dea energie, sa arda mai usor grasimile. Pe scurt este o alegere excelenta pentru orice anotimp, dar cu atat mai mult vara, baut rece, simplu sau alaturi de alte ingrediente, ca in aceasta reteta.


Warning: fopen(cache/66b520fdbee9a9aa7b006a551b0db531) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139