Intretinerea gazonului

gazon

 Intr-o gradina, gazonul este foarte important. Din acest motiv trebuie sa va rezervati o parte timp si pentru intretinerea gazonului.

Plantarea gazonului se face in doua moduri, fie prin insamantare, fie cu ajutorul rulourilor de gazon.

 

Insamantarea este cel mai ieftin mod de a planta gazon, dar necesita mai mult timp pentru crestere. De la prima zi de insamantare gazonul trebuie udat zilnic pana cand iarba creste cel putin 1 cm.

 

Rulourile de gazon reprezinta o metoda mai costisitoare, dar avantajul este ca ofera un gazon ca la carte, dar care va avea nevoie in continuare de atentia dumneavoastra.

 

Inainte de plantare, trebuie pregatit spatiul destinat gazonului, anume afanarea si nivelarea solului si indepartarea buruienilor sau a altor plante.

 

Dupa ce intreaga suprafata este curatata de buruieni si pietre, se sapa terenul. Este recomandat sa se faca o sapare adanca. Dupa ce toata suprafata a fost sapata, se sparg bulgarii de pamant si se niveleaza terenul.

 

Terenul pregatit trebuie lasat doua saptamani pana la insamantare, timp in care se uda in permanenta. Dupa aceste lucrari, semintele se vor distribui in mod uniform, apoi zona respectiva se uda; pana cand iarba ajunge la o inaltime suficienta, nivelul umiditatii trebuie supravegheat.

 

Insamantarea se poate face de primavara pana toamna daca solul este suficient de cald si de umed.

 

Fertilizarea gazonului necesita un nivel scazut de ingrasamant. Inainte de insamantare, cand este pregatit si terenul, se imprastie intre o jumatate si un kilogram de ingrasamant pe 100 metri patrati.

 

Dupa insamantare, udarea se face zilnic. Daca nu ploua va trebui sa avem grija ca pamantul proaspat insamantat sa nu se usuce complet in aceasta perioada. Dupa doua saptamani se poate rari udarea la aproximativ de 2 ori pe saptamana, in functie de starea vremii.

 

Vara necesita mai multa apa decat primavara sau toamna, datorita temperaturii mai ridicate. De asemenea tunsul se face mei des. Ingrijirea pe timpul iernii este minima, deoarece necesita doar lumina.

 

Prima tundere se poate efectua cand iarba a crescut 8-10 centimetri. Pentru a pastra gazonul intr-o stare buna trebuie tuns regulat, o data pe saptamana sau cel mult o data la doua saptamani.

 

Daca gazonul este tuns frecvent atunci se va dezvolta frumos, firele de iarba se vor improspata si se vor indesi, iar buruienile vor fi eliminate. Inaltimea maxima pe care trebuie sa o aiba este de 5-6 centimetri.

 

Inainte de tundere trebuie verificat neaparat sa nu existe obiecte uitate sau pierdute, deoarece acestea pot strica masinile de tuns.

 

Indiferent de tipul de gazon intretinerea acestuia se face la fel. 

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/d4bb27faa92b9a4ace4ba47bec8451d7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139