Jagua: fructul folosit pentru desert, medicamente si tatuaje

Semanand ca forma cu un pepene galben dar atingand rareori marimea acestuia, cu un gust asemanator cu cel al merelor deshidratate, poate putin mai dulce, acest fruct din America Centrala si de Sud este des intalnit in piete, la vanzatorii ambulanti de la marginea drumului, si este folosit de multa vreme pentru cele mai diverse domenii. Il puteti folosi pentru retete traditionale de deserturi delicioase, exotice, la fel de bine pulpa este lasata la fermentat si transformata in lichior sau vin (destul de tari si foarte apreciate), cu putin zahar sucul de jagua devine un sirop excelent, sanatos si racoritor. Dar jagua nu si-a gasit un loc doar in arta gastronomica traditionala. Dincolo de gust jagua are si proprietati antibiotice, este utilizat in medicina traditionala a Americii de Sud ca tonic, detoxifiant, se spune despre el ca este excelent in perioadele de convalescenta, pentru a combate infectiile si a elimina parazitii interni. Si la fel de bine in Puerto Rico, de exemplu, pulpa fermentata este infuzata si devine un ceai pentru racelile banale, dar atat de suparatoare. 
 
Dar acelasi fruct este folosit de multa vreme si pentru a realiza tatuaje temporare, sucul de jagua necopt fiind extras, lasat sa fermenteze intr-un recipient descoperit, iar atunci cand oxideaza isi schimba culoarea si ajunge pana la un negru albastrui sau o nuanta chiar mai inchis, pigmentul rezistand peste doua saptamani dupa ce este aplicat pe piele. Se pare ca se folosea de secole, fie pentru a impodobi pielea in triburile din regiune, fie (mai recent) pentru farse sau pur si simplu pentru decoratiuni interioare artizanale, foarte gustate. Si mai mult decat atat, sucul de jagua aplicat pe piele va ajuta la indepartarea insectelor suparatoare, fiind un remediu natural binecunoscut in regiune.

Foto: amazon.com

Articole asemănătoare

  • Salata de fructe cu mere, nuci si struguri

    Usor de pregatit, excelenta pentru desert sau o gustare dulce, este o reteta de salata in care se intalnesc strugurii bine copti, parfumati, merele dulci cu aroma serilor de toamna si nucile crude sau putin prajite, dupa gust. Iar la final miere, scortisoara, nucsoara, putin iaurt cremos.

  • Terapii si retete naturiste cu leustean

    O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.

  • Tratamente si remedii naturiste cu busuioc

    Sub forma de infuzie calduta, preferabil fara indulcitor, busuiocul este folosit pentru a calma tulburarile digestive, este un adjuvant natural esential in cazurile de colita de fermentatie, indigestie, colici, balonare, si totodata stimuleaza digestia. Beti o cana de ceai pentru a reduce simptomele sau faceti preventiv cure de 2-3 saptamani, in care beti zilnic 1-2 cani.

  • Cinci sucuri naturale pentru un sistem imunitar mai puternic

    Portocalele si in general citricele inseamna inainte de toate vitamina C, antioxidanti, vitamina A si zinc (portocalele), si pot fi stoarse pentru suc sau, de ce nu, pot fi gustarea ideala pentru cei mici si cei mari deopotriva.

  • Solutii naturiste pentru un somn mai bun

    Ceaiul de musetel (cu sau fara miere, dupa gust) este unul dintre cele mai des intalnite remedii naturiste, fiind folosit pentru a calma durerile usoare de gat si dinti, pentru a calma si relaxa intregul organism si mai ales sistemul nervos, dar si pentru a regla digestia. Dar o cana de ceai de musetel caldut bauta cu 20-30 de minute inainte de ora de culcare ar putea sa va ajute sa aveti un somn mai adanc si mai odihnitor.


Warning: fopen(cache/d63b3c54919924ba668a8037d46eb7cc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139