Liliacul Primrose

Liliacul ramane una dintre cele mai populare alegeri pentru gradina, deoarece este relativ usor de ingrijit si plantat, rezista mult in timp, inflorescentele sunt viu colorate, cu un parfum ce domina totul si transforma orice colt si orice spatiu intr-un spectacol de prospetime si eleganta. Dintre varietatile de liliac acesta surprinde prin albul-crem spre galbui, mai rar intalnit in cazul acestor flori, parfumul fiind intens, dulce, puternic, iar inflorescentele foarte bune pentru buchete, vaze, aranjamente florale, pentru ca desi nu sunt deosebit de rezistente cuceresc imediat prin mireasma si nuanta. Se poate planta din primavara pana la inceputul toamnei (daca noptile nu au devenit prea reci) si prefera solul fertil, cu drenare medie spre buna, ideal in bataia soarelui, desi se poate adapta si la regimul de semiumbra, dar nu va avea la fel de multe flori. Ideal este un sol cu PH neutru spre usor alcalin, eventual fertilizat inainte de plantare. Lasati macar 200 de cm distanta intre tufele de liliac, indiferent de soi, pentru ca planta sa se poata dezvolta in voie. Vor forma in timp un adevarat gard viu, si chiar dupa ce inflorescentele alb-galbui s-au scuturat planta isi pastreaza mult timp frunzisul. 
 
Tufele depasesc la maturitate trei metri inaltime si sunt viguroase, puternice, frunzele sunt verzi si cu textura lucioasa, ramurile elastice si rezistente la greutate si vant. Suporta bine atat perioadele secetoase cat si gerurile iernii, iar solitar sau plantat alaturi de alte tufe va va bucura privirea cu florile sale multi ani la rand. Are si o rezistenta medie spre ridicata la boli si daunatori, dar se recomanda sa examinati periodic tufele de Primrose pentru pete sau zone cu aspect bolnav.

Foto: finegardening.com

 

Articole asemănătoare

 • Ciresele Kordia

  Daca va doriti un alt fel de cirese decat cele deja clasice, de culoare rosie, Kordia sunt foarte dulci, cu pulpa fructului carnoasa, suculenta, samburi mari, rotunzi, multa savoare si un colorit intens.

 • Sensation, liliacul cu aspect exotic pe care il vei adora

  O varietate de liliac pe care o veti intalni din pacate prea rar in gradini, Sensation este un soi suprinzator atat datorita culorii - un mov deschis, cald, placut - cat si datorita inflorescentelor cu petale mici, dispuse in forma de stele cu patru colturi si avand marginile marcate de o dunga alba, completand cromatic neasteptat de bine centrul florilor.

 • Santana, liliacul cu parfum greu de uitat

  Varietate de liliac ce pare sa aiba toate avantajele pentru un gradinar cu sau fara experienta, Santana este un soi rezistent la seceta si la ger, longeviv, suporta usor poluarea spatiilor citadine, se adapteaza atat la zone cu mult soare cat si la semi-umbra si nu necesita lucrari speciale si costisitoare de intretinere.

 • Liliacul Madame Lemoine - puritatea albului

  Una dintre cele mai frumoase si rezistente varietati de liliac, se face remarcat imediat datorita albului intens, pur al numeroaselor inflorescente care acopera fiecare tufa, fiind perfect pentru gradini, parcuri, spatii verzi, delimitarea unor alei.

 • Hortensiile Harmony

  Printre soiurile de hortensii aceste Harmony ies in evidenta din prima clipa datorita inflorescentelor de un alb curat - veti gasi si exemplare cu flori de un alb stins spre crem - numeroase, dispuse in ciorchini ascutiti ce pot atinge pana la 30 de cm lungime si 20 de cm la baza, cu frunze mari, carnoase, late.


Warning: fopen(cache/20c408550cd2f8b85db44e8ae394434e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139