Santana, liliacul cu parfum greu de uitat

Varietate de liliac ce pare sa aiba toate avantajele pentru un gradinar cu sau fara experienta, Santana este un soi rezistent la seceta si la ger, longeviv, suporta usor poluarea spatiilor citadine, se adapteaza atat la zone cu mult soare cat si la semi-umbra si nu necesita lucrari speciale si costisitoare de intretinere. Inflorescentele de Santana sunt numeroase, grupate in ciorchini conici ce ating 40 de cm lungime, subtiri, cu un parfum dulce, foarte puternic, ce va domina acel spatiu din gradina, fiind aroma clasica de liliac pe care o asociem cu relaxarea, zilele placute de primavara sau vara, bucuria unor ore petrecute alaturi de flori. Coloritul clasic pentru Santana este un violet inchis spre purpuriu, intr-un contrast interesant cu frunzele de forma lanceolata si textura lucioasa, dar in functie de sol si soare puteti avea si flori mai deschise ca nuanta. 
 
Se planteaza primavara sau toamna intr-un sol fertil, cu drenare buna, preferabil intr-un loc unde viitorul arbust va avea mult soare, dar tolereaza si semiumbra. Se uda abundent initial, apoi periodic, adaugand si ingrasamant daca vreti sa aveti mai multe flori. Este longeviv si rezista bine in timp, dar datorita parfumului va atrage multe insecte, inclusiv albine si bondari. La maturitate este un liliac cu o inaltime medie de 200 de cm, si pot fi plantate mai multe exemplare pentru construirea unui gard viu plin de mireasca si culoare, efectul decorativ fiind impresionant. Florile sunt bune si pentru buchete sau decoratiuni florale mai pretentioase, dar nu rezista foarte mult dupa ce au fost taiate. Este o varietate de liliac cu rezistenta buna la boli si daunatori, trebuie doar sa il toaletati si sa indepartati periodic crengile uscate si ciorchinii care s-au scuturat, dar trebuie ales un loc unde sa fie ferit de curentii reci de aer.

Foto: gardenersworld.com

Articole asemănătoare

 • Smoothie cu iaurt, lapte de migdale si cirese pentru un somn odihnitor

  O bautura cu gust fructat, dulce-acrisor, cu note de vanilie placute si aromate, o solutie naturala pentru un somn odihnitor si relaxat.

 • Cocktail cu gin, limonada si piper cayenne

  La prima vedere pare un cocktail racoritor, de vara, in care prospetimea limonadei intalneste notele de ienupar ale ginului si gustul racoritor de castravete, dar putin piper cayenne (nu prea mult daca nu va plac aromele foarte picante) transforma totul intr-o surpriza. Greu de uitat.

 • Magnoliile Rosea

  Varietate de magnolie cu flori mari, de un roz deschis, elegant, cu aspect decorativ deosebit, Rosea devine la maturitate un arbore cu o inaltime de pana la trei metri, ce poate fi plantat si intr-un spatiu mai mic.

 • Trandafirii Satchmo

  Soi de trandafir floribunda cu boboci mari, de un rosu puternic, intens, cu parfum dulce si o buna rezistenta boli si daunatori, acest Satchmo se adapteaza usor conditiilor de clima si sol din tara noastra, crescand la fel de bine intr-un parc sau o gradina.

 • Begoniile Double White, puritate si incantare

  Varietate cu parfum intens de begonie, usor de recunoscut datorita florilor sale duble, mari, de un alb pur, intens, Double White este una dintre cele mai bune optiuni pentru cei care isi doresc sa adauge gradinii eleganta si rafinament.


Warning: fopen(cache/613ad9cd11a72ce7f74f8437c3a27d46) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139