Murele. Cum te ajuta fructele de sezon sa fii sanatos?


Murele sunt fructe de padure intalnite in perioada sezonului estival, usor de recunoscut dupa culoarea neagra pe care o capata la maturitate. Sunt fructe delicate, din acest motiv in timpul recoltarii se recomanda folosirea unor vase mai putin adanci, pentru a nu se strivi sub propria greutate. Murele pot fi congelate in caserole de plastic spre a fi servite iarna, si sunt de-a dreptul delicioase cand afara sunt -10 grade, insa trebuie sa profitam de acestea in primul rand in lunile de vara. 

Murele rosii sunt crude si e bine sa le mai lasi la copt pentru ca astfel vor deveni, sub mangaierea soarelui, desertul plin de nutrienti la care ai visat. O cana de mure proaspete contine 62 de calorii, 1 gram de grasimi vegetale, 15 carbohidrati, 8 grame de fibre, 2 grame de proteine si doar 1 gram de sodiu. Dar iata, mai concret, in ce sens te pot ajuta aceste minunate fructe de sezon:     

1. Murele se numara printre primele 10 alimente cu continut bogat de antioxidanti
2. Sunt bogate in  polifenoli si antocianine, licopen, acid cumaric, acid elagic, acid clorogenic, fiind clasate imediat dupa afine pentru valoarea lor antioxidanta
3. Polifenolii din mure ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare
4. Antocianii, substantele antioxidante care dau culoarea inchisa, stimuleaza memoria si diminueaza riscul hipertensiunii arteriale
5. Murele ajuta la imbunatatirea calitatii vederii
6. Continutul crescut de tanin din mure recomanda fructele in terapiile anti imbatranire, bolile inflamatorii si in dietele anti cancer (de stomac, de colon, bucal)
7. Cercetatorii de la Ohio State University au afirmat ca murele lupta impotriva cancerului esofagian, un tip de cancer cauzat de boala refluxului gastric
8. Murele s-au dovedit surse bogate de fitoestrogen, un compus despre care se crede ca joaca un rol vital in prevenirea cancerului de san si a cancerului cervical
9. Murele contin Vitamina C, Vitamina A, Vitamina E, Vitamina K si fibre vegetale
10. Continutul sporit de fibre reduce riscul bolilor intestinale iar continutul redus de zaharuri fac murele potrivite si pentru diabetici
11. Consumul de mure este un mod ideal de a revigora organismul dupa eforturi fizice sau intelectuale considerabile. De asemenea, contribuie la combaterea obezitatii.
12. Murele asigura 36% din cantitatea zilnica de vitamina K necesara organismului

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu mere si fructe de padure pentru un sistem imunitar puternic

    Plin de vitamine (mai ales vitamina C), ideal pentru a intari sistemul imunitar si pentru a ne ajuta sa rezistam mai usor in fata racelilor de sezon. Si in plus este o alternativa sanatoasa la sucurile din comert.

  • Cum sa scapi mai usor de febra musculara cu ajutorul medicinii naturiste?

    Vitamina C este un aliat esential pentru ca durerea sa dispara mai repede, pentru ca ajuta la refacerea mai rapida a celulelor si tesuturilor, si este esentiala pentru buna functionare a organismului. Mancati citrice, beti suc de portocale sau adaugati suc de lamaie in ceai sau intr-un smoothie, alegeti portocale, mandarine sau un grepfrut pentru gustare, si la fel de bine folositi-va de avantajele oferite de mere sau de fructele de padure.

  • Fructele de padure pentru o alimentatie sanatoasa

    Cei care consuma des fructe de padure proaspete, congelate sau sub forma de suc se vor simti mai tineri, vor avea mai multa energie si vor scadea riscul aparitiei unor afectiuni cronice. Fie ca este vorba de zmeura sau afine, fie de mure, coacaze si lista poate continua fructele de padure sunt un aliat esential pentru o sanatate cat mai buna.

  • Branza de oaie te ajuta sa slabesti in acest sezon

    Aducand cu sine zile tot mai scurte, frig si sedentaris, sezonul rece este considerat o perioada in care oamenii pot lua usor cateva kilograme in plus.

  • Fructe de sezon care te ajuta sa slabesti

    Sa slabesti inseamna sa castigi mai putine calorii decat are capacitatea organismul sa arda. Usor de zis, greu de facut! Lupta cu kilogramele in plus poate fi una dintre cele mai grele pietre de incercare din viata, insa nimic nu este imposibil unde exista vointa si informare.


Warning: fopen(cache/9d500d42c391f9cb6998e77249bc3e46) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139