Nelipsitele petunii

petunii

 

 Plantele de bordura nu trebuie sa lipseasca din gradina. Din primavara pana toamna tarziu le intalnim peste tot, in parcuri sau pe aleile dintre blocuri.

 

Sunt plante cu rol bine definit in estetica gradinilor si a mediului in general. Daca in gradinile tematice accentul se pune pe plantele elegante care atrag atentia prin coloritul deosebit, dar mai ales prin dimensiuni (inaltimea plantei sau volumul ), in cadrul bordurilor si rondurilor de flori se folosesc plante de talie mica ce impresioneaza prin multimea florilor sau prin aspectul deosebit al frunzisului.

 

Dupa epuizarea florilor de primavara se trece la pregatirea bordurilor pentru a doua serie de plante, anume plantele cu inflorire estivala. Pentru acestea perioada de inflorire este foarte lunga, intinzandu-se adesea pe parcursul mai multor luni, chiar si pana toamna tarziu.

 

Alegerea speciilor si asocierea lor  vor urmari obtinerea unor compozitii peisagistice deosebite si armonioase, cu un efect coloristic placut. Modul de aranjare a speciilor si varietatilor alese trebuie sa tina cont de cateva reguli si principii de baza: durata infloririi, dimensiunile plantelor, contrastul si armonia culorilor si nu in ultimul rand conditiile climaterice si de ingrijire, necesitate de plantele respective. 

 

Printre plantele de sezon mai des utilizate in ultimii ani in arhitectura gradinilor, a bordurilor si a rondurilor, s-au regasit: Craite, Gura leului, Salvia, Pufuleti, Petunii si Nu ma uita.

 

Craite (Tagetes patula) sunt poate cele mai florifere si raspandite plante de bordura, intrucat se pot cultiva in aproape toate conditiile de clima, fiind foarte tolerante in privinta solului si a temperaturilor, dar si in privinta secetei si uscaciunii aerului. Sunt ieftine, se inmultesc usor din seminte, producand rapid rasaduri viguroase. Se transplanteaza afara, la locul definitiv in mai si infloresc in mod continuu pana la sfarsitul toamnei.

 

Gura leului (Antirrhinum majus) reprezinta iarasi o planta cu inflorire abundenta, cu incepere din luna iulie pana catre sfarsitul lunii octombrie. Rasadurile se obtin usor din seminte semanate primavara la cald, in interior. Se transplanteaza la locul definitiv la inceputul lunii mai. Pentru decorarea bordurilor se aleg varietati pitice si se planteaza in exterior, inconjurand de regula, pentru a scoate in evidenta, plantele vedeta ale aranjamentelor: Canna indica, Nalba mare (Althea rosea).

 

Salvia si Pufuletii sunt doua specii ce se folosesc adesea impreuna datorita efectului constrastului de culori pe care-l ofera florile lor, dar si din cauza dimensiunilor foarte reduse, fapt ce le face compatibile in formarea unui covor pitic, cu model realizat prin culoare. Salvia splendens este printre primele 10 plante de rasad datorita culorii florilor ei de un rosu intens, ce o face foarte potrivita pentru aproape orice combinatie de plante. Pufuletii (Ageratum) sunt si ei o aparitie familiara in straturile cu flori, si poate la fel de incitanta in privinta culorilor oferite: albastru, mov si mai rar roz.

 

 

miosotis

 

In acelasi registru al florilor albastre se incadreza si Nu ma uita (Myosotis) care, desi formeaza flori de dimensiuni foarte mici, compenseaza prin multitudinea acestora si desimea tufelor.

Acestea au o perioada mai scurta de inflorire, perioada de inflorire poate fi insa dirijata, prin decalarea momentului insamantarii si mai apoi a transplantarii rasadurilor la locul definitiv.

 

Se folosesc adesea pentru a scoate in evidenta albul Margaretelor sau in combinatie cu frumoasele Craite, pentru un contrast puternic de culoare.

 

In final si nelipsitele Petunii, absolut nepretentioase, care se multumesc cu cele mai diverse conditii - udari dese, dar si scurte perioade de seceta, acceptand chiar si cele mai sarace soluri, dar care au nevoie de lumina intensa. Si acestea sunt folosite in asociere cu diverse alte specii, datorita multitudinii de culori in care infloresc pe parcursul intregii veri.

 

Un element comun al acestor plante este rezistenta la conditiile de mediu, toate necesitand amplasarea in plin soare si multumindu-se cu aproape orice tip de sol, chiar si cu cele putin mai sarace.

 

 

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: V.S.

Articole asemănătoare

  • Petunii Red Star

    Sunt flori relativ usor de ingrijit, recomandate atat celor cu multa experienta in gradina, dar si celor care fac abia primii pasi in lumea acestui hobby, au nevoie de lumina solara si trebuie udate moderat, mai ales in prima perioada dupa plantare.

  • Plante de apartament adaptate la conditii de iluminare scazuta

    Oricine ar fi tentat sa creada ca plantele nu aduc alt beneficiu, in interior, afara de cel decorativ, se inseala. Multe plante au capacitatea sa improspateze aerul si sa previna efectul factorilor alergogeni precum parful.

  • Sfaturi utile pentru cresterea petuniilor

    Putem gasi pe piata petunii intr-o gama variata de culori si soiuri. Aceste flori au capacitatea de a inveseli orice gradina din apropierea casei dumneavoastra.

  • Ingrijirea petuniilor toamna

    Va vine sau nu sa credeti frumoasele petunii se inrudesc cu cartoful facand parte din aceeasi familie Solanaceae.

  • Verbena - flori vedeta in gradini si balcoane

    Florile pot avea diverse nuante de roz, rosu, galben, mov sau pot fi albe si sunt de obicei intr-o singura culoare, avand mijlocul in nuanta deschisa.


Warning: fopen(cache/0cc6e243168aeeffde81641dd936dad2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139