Verbena - flori vedeta in gradini si balcoane

verbena 

 

Foto: GradinaMea.ro/V.S. 

 

 

 

Denumire stiintifica: Verbena

Denumiri comune: Verbina, Sporici

Familie: Verbenaceae

Origine: regiunile tropicale si subtropicale ale Americii

 

 

Aspect si prezentare:

 

Verbena cuprinde peste 150 de specii si varietati de plante erbacee anuale si perene, dar si plante cu port arbustiv, ce sunt cultivate in marea lor majoritate in spatiul deschis din gradina. Sunt deosebit de decorative prin inflorescentele  asezate in varful lastarilor. Florile pot avea diverse nuante de roz, rosu, galben, mov sau pot fi albe si sunt de obicei intr-o singura culoare, avand mijlocul in nuanta deschisa.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Intrucat sunt mari iubitoare de lumina, se cultiva foarte bine in spatii puternic insorite din gradina. Ca planta de ghiveci, prefera jardinierele sau cosurile suspendate, pozitionate in locuri care sa aiba cat mai mult soare.

 

Alaturi de muscate si petunii, Verbenele sunt printre cele mai utilizate plante cu flori, in decorarea balcoanelor si teraselor.

 

Au nevoie de caldura pentru a creste si inflori, temperaturile ideale fiind cuprinse intre 18 si 28 grade Celsius. Speciile perene rezista peste iarna in gradina, daca sunt protejate de ingheturile puternice si ferite de curentii si vanturile reci.

 

Desi sunt plante de lumina si caldura, nu sunt foarte rezistente la seceta, ceea ce inseamna ca trebuie udate periodic, mai ales in perioada caniculara. Lipsa apei face ca plantele sa creasca mici si sa infloreasca foarte sarac.

 

Nu au pretentii fata de umiditatea atmosferica, atat timp cat se afla in spatii bine ventilate, cu o aerisire foarte buna. Exemplarele cultivate in interior au nevoie, vara, de pulverizarea frunzisului, caci altfel risca sa fie invadate de acarieni.

 

Sunt tolerante si in privinta substratului de cultura, acceptand orice fel de sol usor, care sa permita o buna drenare a apei, cu un pH neutru.

 

Fertilizarea este indicata doar pentu plantele cultivate in ghivece sau jardiniere. Exemplarele cultivate in gradina, se multumesc cu o ingrasare anuala a solului, prin aplicarea unui strat de compost sau mranita bogata.

 

Inflorirea se desfasoara pe toata perioada verii si a toamnei, cu o mica intrerupere in saptamanile de canicula extrema. Daca doriti sa va bucurati de florile Verbenei, in mod neintrerupt, aveti grija sa o udati abundent in lunile calde.

 

Se inmulteste foarte usor prin seminte. Acestea se seamana in gradina, la sfarsitul lunii martie si pe tot parcursul lunii aprilie. Pentru a va bucura de o inflorire timpurie, le puteti semana, in casa, la caldura, chiar din februarie. Germinatia este mai inceata in aceasta ultima situatie, putand dura pana la 3 saptamani. Repicati rasadurile in ghivece foarte mici, doar dupa ce au facut 3-4 frunze. Transplantati apoi in gradina, la sfarsitul lui martie sau inceputul lui aprilie si vor incepe sa infloreasca de la inceputul lunii mai.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Ciupiti varfurile de crestere imediat dupa transplantare. Plantele vor ramifica, formand tufe bogate care vor inflori abundent.

 

Intineriti varietatile perene de ghiveci, prin butasirea lastarilor terminali, toamna tarziu, la cald si lumina.

 

Pozitionati ghivecele in locuri insorite, cu umiditate ridicata dar cu o foarte buna aerisire, caci altfel risca sa se umple de musculita alba (Trialeurodes vaporiorum).

 

Tundeti tufele la sfarsitul toamnei si protejati radacinile cu straturi consistente de paie si mranita.

 

Alte specii si varietati: V. Adonis Blue (cu flori albastre), V. Silver Anne (roz deschis), V. hastata (specie perena rezistenta), V. bonariensis (specie perena sensibila la inghet).

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Trandafirii Theo Clevers

    Varietate de trandafir floribunda cu boboci mari, dubli, de un roz elegant, cu parfum dulce si dominat de notele fructate, Theo Clevers poate fi cultivat in gradini si parcuri unde viitoarea tufa sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei. La

  • Trandafirii Belle Epoque

    Soi de trandafir teahibrid cu boboci mari, cu un colorit mai putin intalnit – un galben aproape de portocaliu, cald, amintind de o piersica bine coapta – si o buna rezistenta la boli sau daunatori, Belle Epoque este mai putin intalnit in gradini si parcuri, dar este foarte apreciat de cunoscatori.

  • Trandafirii cataratori Uetersen

    In ultimii ani trandafirii roz se bucura de tot mai mult succes si sunt des intalniti in gradini si parcuri, in special o varietate precum acest Uetersen, cu inflorescente mari, duble, in nuante intense si elegante care atrag atentia privitorilor.

  • Allium Caeruleum

    De o culoare mai rar intalnita in gradini si cu flori mari, este una dintre alegerile mai putin obisnuite pentru spatiile verzi pe care le vreti sa iasa in evidenta din prima clipa.

  • Trandafirii Memphis Music

    Un soi de trandafiri mai pretentios decat cei pe care ii intalnim de regula in gradini si parcuri, insa coloritul si mai ales modelul cromatic fac din Memphis Music (o varietate care abia a depasit un deceniu de existenta) o raritate ce merita eforturile.


Warning: fopen(cache/a01cba36eb7c6e20f71464af476c5f9c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139