Nepenthes

 

Nepenthes este o planta carnivora cu urna care creste in padurile din Insulele Oceanului Indian, Ceylon, Borneo, Sumatra, Madagascar.

Radacinile plantei se fixeaza pe scoarta copacilor unde duc o viata epifila. Petiolul frunzelor are o portiune latita la baza care are rol in fotosinteza. In continuare petiolul are o portiune subtiata, alungita care are rol de carcel in fixarea plantei. Ultima parte a frunzei este transformata intr-o urna, care este viu colorata.

Intrarea in urna este alcatuita din numerosi peri luciosi, care sunt orientati in jos.  Sub perisori sunt glande nectarifere. Insectele sunt atrase de culorile vii ale urnei precum si de sucul dulce secretat de glandele urnei si aluneca in urna unde se gaseste de obicei apa de ploaie.

Insectele se ineaca si sunt digerate de enzimele proteolitice secretate de glandele digestive ce se gasesc pe fata interna a urnei. Enzima nepenthesin descompune proteinele prazii in aminoacizi. Acest procea va furniza plantei azot, fiind foarte saraca in aceste zone tropicale.

Ulciorul plantei de Nepenthes este foarte mare, incat si un sobolan sau pasare s-ar putea ineca in el. Aceasta specie de planta poate descompune chitina, o substanta practic indestructibila, ceea ce alte plante nu pot face.

Articole asemănătoare

  • Mitul plantelor care mananca oameni

    Exista oare plante care sa se hraneasca cu carne? Mai mult, exista oare plante care sa se poata hrani cu oameni? Raspunsul la prima intrebarea este da, exista in lume specii de plante carnivore, care se hranesc cu carne...


Warning: fopen(cache/c7550731b5a841068bcc85c0c3652ac7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139