Nucul

Denumire stiintifica: Juglans regiaNucul
Familia: Juglandaceae
Origine: Persia
Dimensiuni: peste 10 m

Familie: Junglandaceae
Origine: Asia
Perioada de inflorire: primavara
Expunere: la soare
Tip de sol: ordinar, bogat, nisipos
Aciditatea solului: neutra, accepta calcarul
Umiditata solului: normala
Inaltime : 30m
Tip de planta: pom fructifer
Tip de vegetatie : vivace
Tip de frunze : caduc
Plantare, cules : toamna
Metoda de inmultire: grefare
Taiere: nu este necesara nici o taiere
Specii, varietati interesante:
"Corne", "Mayette"
Boli si insecte daunatoare: pot ataca radacinile.
Nucul este autofertil
Nu este necesara nici o taiere pentru nuc.
Numele nucului vine de la "Ghinda lui Jupiter ". Este originar din Persia, adus in zona Greciei de Alexandru cel Mare, apoi in peninsula italica de Iulius Caesar. Nucul este un pom inalt, putand atinge 20-25 m si pe sol ocupa 80-120 m. Se grefeaza la 6 ani, recolta se face toamna. Maturitatea o atinge la 25-40 de ani, face fructe pana la 70 de ani si traieste pana la 300 de ani. Ii place pamantul profund, bogat, bine drenat, suporta calcarul si creste in plina lumina, nu ii convine terenul prea sec sau prea uscat.
In zona temperata creste pana la altitudinea de 1000 m, dar trebuie ferit de vanturile puternice. Este plantat atat pentru lemnul sau, care este tare, cat si pentru fructe.
Din nuca se poate obtine ulei, care se poate utiliza in bucatarie. Lemnul nucului se foloseste pentru mobila.
Frunzele pot folosi la indepartarea insectelor, cum ar fi furnicile.
Evitati sa stati mult la umbra nucului.
Junglans regia este folosit pentru fructe si lemn.
Junglans Nigra este folosit pentru lemnul sau.
Junglans cinerea este nucul cenusiu
Caryas, originar din America de Nord produce un fruct cunoscut sub numele de Hickory.
Foarte des nucul este atacat de o bacterioza care produce pete negre pe frunze si fructe. Fructele bolnave nu sunt consumabile. Ca sa remediem aceasta situatie, trebuie sa facem mai multe pulverizari cu cupru. Daca planta este deja atinsa, trebuie sa o faceti inca din aceasta toamna.
Se elimina incet frunzele si fructele bolnave. Se stie ca un aport de ingrasamant azotat ii da putere bolii, lipsiti-va de plantele care au nevoie de el daca vreti sa aveti nuc. Amintiti-va ca nucul traieste usor intre 60-80 ani si ca ii trebuie 50 m sa se dezvolte normal.

Articole asemănătoare

 • Nucile Chandler

  Considerat unul dintre cele mai bune si mai productive soiuri de nuc din lume, acest soi este originar din California.

 • Nucile, alimente care asigura functionalitatea creierului

  Datorita formei pe care o au, si nu numai, nucile sunt foarte frecvent asociate cu creierul nostru, caruia ii ofera din cate se pare multiple beneficii. Astazi, datorita stiintei, oamenii inteleg mult mai mult decat in trecut cu privire la modul in care alimentele isi pun amprenta asupra starii noastre de sanatate.

 • Cinci plante care iti redau pofta de mancare

  Prezenta ori absenta pofetei de mancare este un indicator esential in evaluarea starii de sanatate. Lipsa poftei de mancare se manifesta prin slabire, adica printr-o stare fiziologica ce presupune scaderea greutatii corpului cu peste 15% din greutatea normala.

 • Culori naturale pentru par

  Nu trece prea mult timp dupa ce facem o schimbare, ca ne dorim altceva, ca dorim sa ne imbunatatim imaginea sau pur si simplu dorim

 • Plante medicinale pentru tratarea urciorului

  Urciorul sau orjeletul este o afectiune a pleoapelor asociata de obicei copilariei dar care se poate manifesta si la varste mai inaintate. Inflamatia acuta a glandelor pilo-sebacee de la marginea ploapelor este provocata cel mai adesea de un stafilococ.


Warning: fopen(cache/0f21886e6ff60042392def4e1f84c395) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139