Plante medicinale pentru tratarea urciorului

Urciorul sau orjeletul este o afectiune a pleoapelor asociata de obicei copilariei dar care se poate manifesta si la varste mai inaintate. Inflamatia acuta a glandelor pilo-sebacee de la marginea ploapelor este provocata cel mai adesea de un stafilococ. Si unele afectiuni digestive (indigestia, constipatia, bolile hepatice), metabolice (diabetul), oculare pot favoriza aparitia urciorului. In ciuda "micimii" sale, nu trebuie tratat cu indiferenta, continutul purulent al acestuia putand crea complicatii majore cu efecte imprevizibile. Aducem in atentie cateva dintre tratamentele pe baza de plante care s-au dovedit eficiente, urmand ca dumneavoastra sa vorbiti cu medicul despre eventualitatea aplicarii lor.

Pentru uz intern:

Salvia - planta are actiune antiseptica si antiinflamatoare atat in uz intern cat si extern. Se recomanda tinctura din care se iau cate 15 picaturi, de 3 ori pe zi.

Mararul - pulberea de seminte, luata cate un varf de cutit, inainte de fiecare masa, stimuleaza si tonifica organismu, inlesnindu-i lupta impotriva agentului infectios.

Nucul - se folosesc foliolele frunzelor sau nucile verzi, pentru prepararea unui extract alcoolic (se toarna atata rachiu de secara peste materialul vegetal cat sa-l acopere cu un strat gros de 2-4 cm, se lasa la soare, intr-o sticla bine inchisa, timp de 2-4 saptamani apoi se apoi se strecoara si se imbuteliaza in sticle de mici dimensiuni), din care se iau intern cate 15 picaturi, de 3 ori pe zi

Pentru uz extern:

Galbenelele - partile aeriene ale plantei dar, mai ales, florile contin substante substante biologice active cu efect antiseptic si antistafilococic, nealterabile in urma prelucrarii termice (ca infuzie, din 4 linguri/cana 20-25 minute) sau a extractiei alcoolice (20 g in 100 ml alcool de 70 grade, macerare in 8-10 zile). Decoctul se foloseste pentru comprese (cate 5 minute), la fel ca tinctura, aceasta din urma dupa diluare.

Musetelul - datorita actiunii sale antimicrobiene, antiseptice si antiinflamatoare, musetelul se recomanda in toate afectiunile interne sau externe care presupun existenta unui proces infectios. In cazul acesta, pentru efectuarea de bai locale si aplicarea de comprese, se recomanda un ceai concentrat, preparat din 3-4 linguri de flori la o cana de apa clocotita, lasat sa se infuzeze 15-20 minute, in care se adauga 4 g acid boric.  

Ricinul - se face perierea zilnica a genelor si sprancenelor cu uleiul obtinut prin presarea la rece a semnitelor. Stimuleaza cresterea perilor, avant totodata si efect emolient si cicatrizant.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea

    Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.

  • Cardamonul pentru sanatate

    Are efect detoxifiant, antiinflamator, antibacterian, si poate fi consumat simplu, sub forma de infuzie sau ulei esential, in diverse combinatii cu alte plante medicinale.

  • Ceaiul de coada-calului in medicina naturista

    Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale.

  • Plante medicinale care se recolteaza in august

    Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

  • Uleiul de menta in probleme comune de sanatate

    Uleiul de menta este extras din Mentha piperita, o planta nativa in Europa intrebuintata din timpuri stravechi pentru tratarea bolilor.


Warning: fopen(cache/8ce8636cd4f29c783f9205b2fe510eb2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139