Ochiul Beului, un lac precum cele din povesti

Lacul Ochiul Beului se afla in Parcul National Cheile Nerei Beusnita si adreseaza iubitorilor de natura invitatia de a patrunde la adapostul muntilor Aninei si Locvei. Imprejurimile salbatice ca si ruinele cetatii medievale din apropiere constituie una dintre cele mai mari atractii ale Banatului. 

Drumul pana aici este anevoios, presarat intr-o oarecare masura cu pericole, din cauza prezentei viperelor, insa pentru cine nu si-a pierdut spiritul de aventura aceasta poate fi tocmai provocarea asteaptata.

Indiferent de anotimp, Ochiul Beului ademeneste turistii cu albastrul si claritatea apei sale. Pe fundul cuvetei lesene poti zari pietre, crengi sau chiar pastravi plimbandu-se nestingheriti. 

Obiectivul este situat la 310 m altitudine, are aproape 4 m adancime si diametrul mediu de 15 m. Iarna datorita izvorului care il alimenteaza, lacul nu amorteste sub stratul de gheata, lucru care a incitat imaginatia populara.

Oamenii povestesc ca in noaptea de Sanziene (24 iunie) se strang ielele, se imbaiaza si joaca pana in zorii zilei. Tot in sezonul rece, lacul devine un mic paradis pe care poposesc pasari migratoare atrase de apa.

O legenda locala evoca modul cum s-a format lacul. Demult, aceste tinuturi ar fi fost ale unui pasa rau care avea un baiat cu ochii albastri, de o frumusete rara. Intr-una din zile, mergand tanarul la vanatoare a zarit o fata de valah, aflata cu oile la pascut, de care s-a indragostit indata. Prinzand de veste pasa si fiind impotriva vointei sale, a ordonat uciderea fetei. Neavand puterea sa o readuca la viata, tanarul s-a jertifit si el. Din lacrimile varsate si din suferinta s-a nascut lacul albastru asemenea ochilor lui.          

Parcul National Cheile Nerei Beusnita cuprinde si alte obiective naturale care merita vizitate: Cheile Nerei (locul considerat “coloana vertebrala” a parcului), Lacul Dracului, faimoasele cascade ale Beusnitei si cascada Susara. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Crinul asiatic Fata Morgana - mult galben pentru un spatiu mai vesel

    Fata Morgana este in fapt un soi hibrid originar din Olanda, remarcabil datorita inflorescentelor de mari dimensiuni, de un galben curat, puternic, amintind de cel al cojii de lamaie, pe care il veti intalni destul de rar in cazul crinilor.

  • Laleaua Exotic Sun

    Cu totul diferite de laleaua clasica pe care o cunoastem atat de bine, cele din soiul Exotic Sun surprind atat prin galbenul deschis, viu, intens cat si prin forma neobisnuita a petalelor, cu margini pliate, franjurate, cu un aspect exotic si neobisnuit.

  • Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos

    Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.

  • Ferula, unul din cele mai neobisnuite condimente

    Ferula Asafoetida este o planta intalnita cu precadere in Iran si Afganistan a carei seva devine dupa uscare o masa rasinoasa, de culoare maronie. Judecand dupa aparente, ea ar fi trebuit sa constituie cel mult un furaj pentru animale din cauza mirosului si gustului neplacut, insa experienta a demonstrat contrariul.

  • Activitatile din gradina in luna noiembrie

    Activitatile din gradina nu se sfarsesc o data cu primele frunze cazute, nici macar cu cele din urma care imbraca pamantul.


Warning: fopen(cache/c1310583f2f50a3660bb6e4eeddda0f1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139