Orasul ecologic - un pas important in protectia mediului

 

Foto: greenpacks.org

 

 De la formularea termenului "ecologie" in anul 1866 pana in zilele noastre acesta a stat la baza mai multor concepte privitoare la protectia mediului inconjurator.    

 

Conturata in ultimele decenii ale secolului trecut, ideea oraselor ecologice a inceput sa fie agreata progresiv de locuitorii din intreaga lume si aplicata fara retinere in orasele unde conditiile materiale au permis acest lucru.

 

Aceasta se explica in primul rand  prin constientizarea actiunii distructive a oamenilor si prin dorinta de a se evita pierderea iremediabila a elementelor inconjuratoare. Conform unui studiu realizat in anul 2007 orasele mari care duc lipsa unui management corespunzator reprezinta cauza principala a extinctiei speciilor vegetale locale.

 

"De exemplu, Singapore si New York au pierdut impreuna 600 specii de plante din 2179 si respectiv 1361" explica intr-un articol Dr. Amy Hahs, unul dintre autorii studiului.

 

Se admite ca centrele urbane acoperite in proportie de peste 30% cu vegetatie inregistreaza o rata mai scazuta a extinctiei. Pe seama acestui fapt San Diego a pierdut numai 11 specii din 296 specii vegetale, ceea ce reprezinta fara indoiala o performanta admirabila.

 

Insa protectia speciilor de flora si fauna nu ar avea sens in lipsa masurilor de limitare a poluarii. Orasele ecologice au ca obiectiv si exploatarea resurselor neconventionale din care nu rezulta deseuri si care nu polueaza sub nici o forma mediul. 

 

Prezentam ca model situatia a trei centre urbane ce si-au schimbat conceptia asupra poluarii, reusind sa si aplice ideile de ecologie:    

 

-         Reykjavik, Capitala Islandei este unul dintre primele orase care au detinut mijloace de transport in comun pe baza de hidrogen. Ca si celelalte orase din restul tarii acesta beneficiaza de caldura si electricitate provenita exclusiv din resurse regenerabile. Primarul a promis ca in curand Reykjavik va deveni cel mai curat oras din Europa. Din evolutia de pana acum se crede ca orasul se va dispensa de resursele fosile inainte de anul 2050.  

 

-         Portland  se afla in statul Oregon fiind cunoscut ca primul din SUA care a initiat un plan de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Portland a dovedit ca simbioza dintre oras si natura poate fi mult mai intima decat se credea, prin aplicarea conceptului cladirilor verzi.

 

-         Canada se poate mandri cu Vancouver, unul dintre cele mai speciale orase de pe intreg continentul american. Inovatiile din domeniul exploatarii resurselor de energie alternativa si-au gasit aplicabilitate aici odata cu conceperea lor. In afara de energia solara si cea eoliana mai sunt intrebuintate energia valurilor si cea produsa de maree pentru reducerea consumului de combustibili fosili. Din fericire pentru locuitori, zona metropolitana le pune la dispozitie nu mai putin de 200 parcuri.    

 

Dezvoltarea oraselor in cadrul normelor de ecologie va reprezenta un pas important spre recuperarea calitatii factorilor de mediu si a armoniei dintre om si natura. 

Articole asemănătoare

  • Patru remedii naturiste folosind ceai verde

    Datorita antioxidantilor ceaiul verde, baut cu sau fara miere, este un aliat important in perioada racelilor de sezon sau chiar cand ne-am imbolnavit, pentru ca va intari sistemul imunitar si il va ajuta sa lupte mai usor cu boala. Iar daca adaugati si putina zeama de lamaie sau ghimbir ras ceaiul nu va capata doar un gust mai placut, ci va fi si mai bun datorita vitaminei C.

  • Bucataria uzbeka. Reteta de Lagman

    Uzbekistan este una dintre tarile de pe Drumul Matasii si poseda o istorie pe masura. Dincolo de vestigiile istorice care amintesc de vremuri apuse, arta culinara detine un rol important in cadrul a ceea ce astazi numim generic “mostenire culturala”.

  • Uleiul esential de pin si aromoterapia

    Uleiul esential extras din ramuri proaspete si ace de pinus sylvestris detine un rol important in aromoterapie, avand proprietati remarcabile si fiind accesibil si ieftin.

  • Exfolierea delicata a pielii prin metode naturale

    Pielea noastra dispune de un mecanism natural de pastrare a acesteia intr-o maniera sanatoasa si proaspata. Insa, pentru a o mentine astfel, aceasta are nevoie de exfoliere, care constituie un pas important in ingrijirea aspectului si a sanatatii pielii.

  • Paste cu sos de ton si legume

    Consumul de ton este recomandat de nutritionistii din intreaga lume, datorita continutului sau bogat in acizi grasi Omega-3, care au un rol important in reducerea colesterolului si tensiunii arteriale. Tonul ii asigura organismului nostru fibre, proteine si substante nutritive, fiind alegerea ideala in materie de peste gras.


Warning: fopen(cache/3ed2ed8468f966d0e8a31ce28e0d0cc9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139