Orhideele Odontoglossum
Grupul de orhidee Odontoglossum include, pe langa alte specii diverse, si orhideea panseluta - Miltonia. Este un grup foarte numeros, speciile din cadrul lui avand necesitati de ingrijire asemanatoare. Majoritatea sunt varietati de orhidee care nu se dezvolta foarte mult; ele raman pitice, asa ca nu au nevoie de mult spatiu pentru a se dezvolta. Florile dureaza mult si majoritatea infloresc si in anii urmatori. Nu au nevoie de conditii de ingrijire speciale si in general nu sunt atacate de daunatori.
Grupul de orhidee Odontoglossum este originar din Columbia si Ecuador, majoritatea speciilor gasindu-se in padurile aflate la altitudini mari, locuri in care florile nu sunt supuse unor variatii foarte mari de temperatura. Lumina, temperatura si umiditatea caracteristice climei in care se dezvolta grupul, fac din aceste orhidee niste plante de interior perfecte.
Temperatura tolerata de Odontoglossum variaza intre 6 - 25 grade Celsius, desi orhideele pot tolera temperaturi mult mai scazute sau mai ridicate decat acestea, dar numai pentru scurte perioade de timp. Temperatura ideala trebuie sa se incadreze intre 10 - 25 grade Celsius.
Conditiile din interior sunt mai stabile din acest punct de vedere, asa ca multe din orhideele din acest grup pot fi cultivate cu succes ca plante de interior, mai putin Miltonia, care prefera conditiile de afara.
In ceea ce priveste amplasarea, toate orhideele din grup prefera locuri partial umbrite, in proportie de 50-80%. Mai putina umbra va duce la inrosirea sau ingalbenirea frunzelor. In zonele cu temperaturi foarte scazute, plantele trebuie protejate; Miltonia trebuie asezata in casa, langa o fereastra prin care sa primeasca filtrat razele soarelui. In zonele cu clima temperata, orhideele trebuie tinute la umbra. Un lucru interesant si util pentru cei care iubesc orhideele Miltonia, este ca ele se dezvolta bine in conditiile necesare pentru violetele africane. Varietatile Odont si Oncidium au nevoie de mai multa lumina pentru a inflori.
Transplantarea. Aceste orhidee au radacini mai fine decat majoritatea celorlalte specii de orhidee, si se dezvolta cel mai bine intr-un amestec asemanator celui pentru violetele africane: 70% scoarta de copac (talas) si 30% turba . Orhideele Odontoglossum trebuie transplantate o data la fiecare 2-3 ani, pentru ca in aceasta perioada radacinile au consumat tot pamantul din ghivechi. Transplantarea e bine sa se faca de primavara, dupa inflorire, si pana la inceputul toamnei. Radacinile se desfac usor, se inlatura cele putrezite si se scurteaza.
Orhideele Odontoglossum trebuie udate bine dar radacinile lor nu trebuie sa stea in apa. Pamantul trebuie sa ramana umed mereu, dar nu sa fie imbibat cu apa. Majoritatea varietatilor tolereaza si perioade de seceta mai lungi, dar vor avea de suferit de pe urma lor si nu vor inflori in anul urmator. Tineti ghivecele pe tavi cu apa si pietricele, pentru ca lichidul sa nu intre in contact cu radacinile. Daca sunt tinute in interior, orhideele trebuie udate bine si lasate pana se scurge toata apa. Fertilizarea se poate face cu substante lichide (aplicate de 1-2 ori pe luna) sau cu actiune lenta.
Orhideele din grupul Odontoglossum infloresc numai cand ajung la maturitate; florile apar din primavara pana in toamna, la unele specii si iarna. Unele orhidee, cum este Miltonia, cresc rapid si se maturizeaza in mai putin de un an. De cele mai multe ori, acestea infloresc chiar in acelasi an. Florile dureaza mult timp. Evitati sa udati florile si tineti orhideele intr-un loc mai uscat pentru ca acestea sa dureze cat mai mult.
Boli si daunatori
Majoritatea varietatilor din grup sutn plante rezistente si nu au de suferit decat de pe urma bolilor cauzate de udarea necorespunzatoare, sau de faptul ca radacinile stau prea mult in pamant imbibat cu apa.
Varietatile incluse in acest grup:
Miltonia, Odontoglossum, Brassia, Oncidium, Cochlioda.
Hibrizi intergenetici:
Miltonidium, Miltoniopsis, Miltonioda, Willsonaria, Burregaria, Odontonia, Odontocidium, Maclenaria, Vuylstekeara, Odontioda, Beallara.
Articole asemănătoare
-
Sfaturi pentru ingrijirea orhideelor
Delicate, superbe, destul de pretentioase, dar reusind sa schimbe intreaga casa prin frumusetea lor.
-
Oaza verde din locuinta noastra
Florile ne infrumuseteaza ziua cu minunatele lor petale si transforma orice ambianta intr-una prietenoasa
-
Ce trebuie sa stim despre ingrijirea orhideelor?
Orhideele sunt niste flori minunate, ne incanta mereu cu nuantele lor deosebite, prin bogatia florilor si eleganta pe care o emana
-
Si gradinarii incepatori se pot bucura de frumusetea orhideelor
De fiecare data cand ne gandim la orhideele ce ne inveselesc cu aspectul lor exotic, involuntar ne amintim ca sunt plante dificil de crescut cu care doar cei experimentati se pot mandri.
-
Orhidee Oncidium, delicatete si abundenta florala
Se acomodeaza usor in spatii cu temperaturi variate, dar cel mai bine se dezvolta la 22-24 de grade Celsius. Vara tolereaza cateva grade in plus, cu conditia sa i se asigure o umiditate atmosferica constanta, prin pulverizarea periodica a tuturor partilor aeriene. Iarna se multumeste cu o medie de 18 grade Celsius, dar supusa la acest nivel al temperaturilor, pe o perioada indelungata, va stagna in crestere si nu va inflori.