Parcul National Ojcow, Polonia

Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei. Desi figureaza printre ultimele din tara dupa criteriul dimensiunilor, Ojcow a fost raspatit cu un premiu pentru diversitatea extraordinara a plantelor (peste 1000 de specii) de aici.

Parcul National a luat fiinta in 1956 pe o suprafata de 14,40 km patrati extinsa ulterior la 21,46 km patrati. Ojcow se suprapune peste vaile raurilor Pradnik si Saspowska.

Peisajul este caracterizat de prezenta padurilor dese, a formatiunilor calcaroase si a ravenelor adanci sapate de apa in faza tarzie a Jurasicului. Multe dintre rocile emblematice din Parcul National Ojcow au primit din parte localnicilor nume specifice (precum Acul lui Deotyma, Poarta Cracoviei) si au nascut legende nemuritoare. Cele mai vechi urme de locuire umana descoperite pana acum dateaza din Paleolitic si au o varsta estimata la 120,000 ani.

In regiune au fost inregistrate 400 de pesteri, formand habitatul a 15 specii de lilieci, dintre care doua deschise vizitatorilor: Pestera Neagra si Pestera Lokietek. Dar acestea nu sunt singurele atractii care fac cinste locatiei. Patrimoniul cultural cuprinde castelele Kazimierz, Pieskowa, biserica Grodzisko si “Capela de pe apa” (Kaplica Na Wodzie) construita in 1901. Mai mult decat atat, rezevatia este populate de 120 de specii de pasari care o fac destinatia perfecta pentru cei care cauta recreerea in mijlocul naturii.    

Alte puncte de interes din afara Cracoviei mai sunt: salina Wieliczka, Muntii Tatra aflati la 100 km spre sud, orasul istoric Czestochowa si fostul lagar de concentrare nazist de la Auschwitz.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Magura, Polonia

  Parcul National Magura este o arie protejata de interes national in Polonia, pe teritoriul estic al voievodatului Polonia Mica si cel vestic al voievodatului Subcarpatia. Numele in sine exprima ideea ca relieful nu are o amplitudine foarte ridicata, aceasta fiind caracteristica de baza a Beskizilor Josi.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.

 • Parcul National Karkonosze, Polonia

  Situat la 130 km de orasul Wrocław, aproape de granita cu Republica Ceha, Parcul National Karkonosze constituie una dintre cele mai importante arii protejate din partea sud-vestica a Poloniei. Numele desemneaza lantul montan Karkonosze care desparte bazinele hidrografice ale raurilor Elba si Oder.


Warning: fopen(cache/e6acf4ddf464b3a3e4a57a41d440506a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139