Parcul National Sagarmatha, Nepal


Parcul National Sagarmatha se gaseste in regiunea Khumbu din Nepal si cuprinde un sector important din “acoperisul lumii”, Muntele Everest. A fost infiintat in 1976 si peste doar 3 ani declarat monument al naturii de organizatia UNESCO, care il descrie astfel: “Sagarmatha este o regiune exceptionala cu munti dramatici, ghetari si vai adanci, dominata de Muntele Everest, cel mai inalt varf din lume (8.848 m)”. In Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, parcul a fost botezat dupa numele nepalez al Muntelui Everest, respectiv Sagar, care inseamna "Fruntea cerului".

In Parcul National Sagarmatha nu se afla doar cel mai inalt varf din lume, alaturi de el mai sunt alti opt uriasi care depasesc 8.000 m: Cho Oyu, Ama Dablam, Pumori, Kangtega, Thamserku, Kwangde, Lhotse Shar si Gyachung Kang.

Suprafata Parcului National Sagarmatha este de 1,148 km patrati, insa nu va imaginati ca oricine ar putea ajunge oricand aici, din cauza accesibilitatii reduse, a lipsei drumurilor, si a conditiilor severe. Peisajele nepamantene, flora si viata salbatica sunt principalele atractii, iar nu in cele din urma, cultura seculara a serpasilor. Capitala neoficiala a populatiei locale este Namche, loc cu posibilitati superioare de cazare in comparatie cu alte sate din regiune.

Clima acestei regiuni este tipica regiunilor est - himalayene, cu ploi aduse de musoni din iunie si pana in septembrie. In sectoarele mai joase ale muntilor, relieful este acoperit cu paduri de mesteacan, ienupar, brad, pin albastru, bambus si Rhododendron. Pe masura ce altitudinea creste, prezenta vegetatiei se limiteaza la licheni si muschi, dar nici acestia nu patrund pana in varfurile cele mai semete. De la aproximativ 5,750 m plantele inceteaza sa mai creasca, aceasta fiind linia zapezilor permanente in Himalaya.

Padurile constituie habitatul a 118 specii de pasari, 26 specii de fluturi si chiar al unui numar de mamifere amenintate cu disparitia, cum sunt: leopardul de zapada, ursul brun himalayan, maimuta langur sau ursul panda rosu. Nivelul de oxigen scade simultan cu cresterea altitudinii, de aceea, animalele care vietuiesc aici s-au adaptat la aceste conditii si la temperaturi foarte scazute.  La unele specii, membrele s-au scurtat in decursul timpului pentru a preveni pierderea de caldura a corpului.

Nepal este tara natala a lui Buddha, iar Parcul National Sagarmatha contine un numar insemnat de manastiri inchinate profetului. Teng Boche este cea mai vizitata deoarece adaposteste  un centru cultural, o biblioteca continand texte budiste rare si un muzeu cu artefacte.  De asemenea, puteti descoperi mai multe despre cultura serpasilor vizitand unul dintre satele lor pitoresti, cum ar fi Pangboche, Monju sau Khumjung. Localnicii sunt prietenosi si impartasesc cu bucurie mostenirea lor culturala.

Din cauza impactului negativ al turismului, guvernul nepalez a stabilit o zona tampon de protectie in jurul parcului in 2002, extinsa de la Monju pana la Lukla. Intre 30 si 50% din veniturile aduse de parc sunt investite in asigurarea unor beneficii economice sau de alta natura populatiei locale, si in protectia naturii.

Sursa foto 1,2

I. C.

 

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Rondane, Norvegia

  Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/d500f347116462c8c3661b6e40010022) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139