Parcul Natural Portile de Fier

 

 Parcul Natural Portile de Fier este situat in zona Defileului Dunarii, in partea de sud-vest a Romaniei, fiind desemnat ca Rezervatie a Biosferei si Patrimoniu UNESCO.

Acest parc urmareste cursul Dunarii pe o lungime de aproximativ 140 km si are o suprafata de 115655 de hectare. Aici s-au infiintat 18 rezervatii naturale.

Defileul Portile de Fier a dobandit un prestigiu floristic datorita speciilor cunoscute ale florei din tara noastra, prezente in zona Defileului Dunarii.

Diversitatea habitatelor a creat conditii favorabile pentru dezvoltarea unei faune bogate in specii de pesti, reptile, pasari, mamifere rare in restul Europei si care ne aduc un important echilibru ecologic.

Caile de acces pentru a ajunge in acest parc sunt diverse:

- acces aerian (de la aeroporturile Timisoara si Craiova);

- acces rutier (pe drumul E70 intre localitatile Drobeta-Turnu Severin si Orsova si se continua cu DN 57 intre Orsova si Bazias);

- acces fluvial (prin porturile Orsova si Moldova Noua si la alte locuri de acostare, cum sunt Drencova, Svinita si Tisovita);

- acces feroviar (la statiile CFR din Drobeta-Turnu Severin si Orsova);

Parcul Natural Portile de Fier ofera turistilor mai multe puncte de atractie precum pereti calcarosi verticali, ridicati din apele Dunarii, pesteri si masive vulcanice ce sunt creatii unice ale naturii.

Complexitatea geologica detinuta, diversitatea biologica si vestigiile culturale fac din Parcul Natural Portile de Fier un patrimoniu stiintific si peisagistic cu o raspandita popularitate la nivel international.

Articole asemănătoare

  • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

    Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

  • Parcul Natural Putna Vrancea

    Ocupand sectorul central nord-vestic al Muntilor Vrancei, unde interactiunea activitatilor umane cu natura a creat de-a lungul timpului o zona distincta, Parcul Natural Putna Vrancea constituie una dintre cele mai reprezentative arii protejate din tara noastra.

  • Parcul Natural Dumbrava Sibiului

    Parcul Natural Dumbrava Sibiului acopera mai bine de 960 hectare si se afla la numai 4 km departare de centrul orasului, pe drumul care duce spre Rasinari.

  • Parcul Natural Cefa

    Parcul natural Cefa este o arie protejata de interes national pe teritoriul judetului Bihor. Din punct de vedere al marimii este al doilea din judet, acoperind o suprafata de 5002 ha din care circa 60% se afla in raza comunei Cefa, iar 40% in Sannicolau Roman.

  • Parcul Natural Lunca Muresului

    Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata constituita la data de 11 ianuarie 2005, in aval de municipiul Arad, de-a lungul raului Mures, pana la granita cu Ungaria.


Warning: fopen(cache/5c338430a7faee25e7a8ffb111569306) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139