Parcul Natural Cefa


Parcul natural Cefa este o arie protejata de interes national pe teritoriul judetului Bihor. Din punct de vedere al marimii este al doilea din judet, acoperind o suprafata de 5002 ha din care circa 60% se afla in raza comunei Cefa, iar  40% in Sannicolau Roman. 

Altitudinea minima este de 91,9 m, in trupul de padure Cefa Ateas, si cea maxima este de 106,7 m la Roit. Parcul reprezinta o arie cu luciu de apa, unde isi gasesc adapost numeroase specii faunistice de mamifere, pasari, reptile si insecte, unele protejate prin lege.

Regiunea Cefa, recunoscuta zona piscicola a judetului Bihor, a fost declarata parc natural tocmai datorita patrimoniului natural deosebit de bogat, comparabil din multe puncte de vedere cu acela din Delta Dunarii.

Nu intamplator parcul a fost supranumit  si “Delta dintre Crisuri”, deoarece se spune ca in afara de pelicani, tot ce vietuieste in Delta exista si pe aceste meleaguri. Habitatele protejate in siturile Natura 2000 de la Cefa sunt sase. Padurea Radvani este o rezervatie ornitologica in care se afla o colonie mixta, formata din peste 600 de cuiburi de: starci cenusii, starci de noapte, berze, rate, gaste salbatice, cormorani etc.

Cercetarile au pus in evidenta 604 specii de animale si 648 de specii de plante. Temperatura medie anuala este de 10,5 grade Celsius, perioada de activitate pentru mediul biotic fiind de aproximativ 310 zile, iar cea pentru vegetatie de 195 de zile. Retelele de canale asigura evacuarea rapida a excesului de apa din perioadele ploioase si coborarea nivelului apei freatice crescand suprafata agricola.    

Sursa foto: newsbihor.ro 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

    Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

  • Parcul Natural Putna Vrancea

    Ocupand sectorul central nord-vestic al Muntilor Vrancei, unde interactiunea activitatilor umane cu natura a creat de-a lungul timpului o zona distincta, Parcul Natural Putna Vrancea constituie una dintre cele mai reprezentative arii protejate din tara noastra.

  • Parcul Natural Muntii Maramuresului

    Parcul Natural Muntii Maramuresului a luat nastere in noiembrie 2004 avand ca argument principal biodiversitatea crescuta si imbinarea fericita a activitatilor umane cu mediul inconjurator.

  • Parcul Natural Lunca Muresului

    Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata constituita la data de 11 ianuarie 2005, in aval de municipiul Arad, de-a lungul raului Mures, pana la granita cu Ungaria.

  • Parcul Natural Balta Mica a Brailei

    Parcul Natural Balta Mica a Brailei este o zona umeda de importanta internationala situata in sud-estul Romaniei, ce vizeaza ocrotirea unor ecosistemele acvatice, terestre si mixte complexe.


Warning: fopen(cache/18398a9760d9b5eb588f93c790e35cc5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139