Parcul Natural Balta Mica a Brailei

Parcul Natural Balta Mica a Brailei este o zona umeda de importanta internationala situata in sud-estul Romaniei,  ce vizeaza ocrotirea unor ecosistemele acvatice, terestre si mixte complexe. La cota maxima de inundatie ocupa un segment de 62 km din Cursul Inferior al Dunarii intre podul Giurgeni-Vadul Oii si Braila.

Prin caracterul de valorificare a bogatiilor din Lunca Dunarii, atat sub aspect economic cat si peisagistic, parcul este o adevarata implinirea a uneia dintre cele mai arzatoare dorinte ale savantului Grigore Antipa. 

Despre Parcul Natural Balta Mica a Brailei, intins pe o suprafata de 205 km patrati, s-ar putea spune ca este o delta interioara pe traseul inferior al Dunarii de Jos. Zona cuprinsa intre Giurgeni si Braila, ramasa in regim liber de inundatie dupa indiguirea Baltii Brailei, poarta denumirea de "Baltile Mici ale Brailei" si a obtinut personalitate juridica in anul 2000.

Biodiversitatea atinge cote ridicate, circa jumatate din ecosistemele existente fiind naturale.  Din suprafata totala amintita, cel mai mare procent il ocupa padurile aluviale, apoi de iezerele si baltile, in cele din urma zonele umede si pasunile. Pentru ca se situeaza in calea celui mai important culoar de migratie al pasarilor din bazinul inferior al Dunarii de Jos, Parcul Natural Balta Mica a Brailei se remarca printr-o mare diversitate a speciilor de pasari, multe rare si ocrotite prin lege.

Pe teritoriul sau au fost identificate circa 150 de specii de plante. Vegetatia forestiera intalnita in habitatele terestre si in cele acvatice, este cea care da nota distinctiva a peisajului din Parcul Natural Balta Mica a Brailei.

Vegetatia acvatica dominanta consta in alge verzi, albastre si silicioase, desi se regasesc si 32 specii de plante superioare. Padurile sunt tipice de zavoi, adica alcatuite din esente moi, precum: gladita, ulm, frasin, plop negru, plop alb, salcia alba, salcia frageda.    

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

    Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

  • Parcul Natural Putna Vrancea

    Ocupand sectorul central nord-vestic al Muntilor Vrancei, unde interactiunea activitatilor umane cu natura a creat de-a lungul timpului o zona distincta, Parcul Natural Putna Vrancea constituie una dintre cele mai reprezentative arii protejate din tara noastra.

  • Parcul Natural Cefa

    Parcul natural Cefa este o arie protejata de interes national pe teritoriul judetului Bihor. Din punct de vedere al marimii este al doilea din judet, acoperind o suprafata de 5002 ha din care circa 60% se afla in raza comunei Cefa, iar 40% in Sannicolau Roman.

  • Parcul Natural Muntii Maramuresului

    Parcul Natural Muntii Maramuresului a luat nastere in noiembrie 2004 avand ca argument principal biodiversitatea crescuta si imbinarea fericita a activitatilor umane cu mediul inconjurator.

  • Parcul Natural Lunca Muresului

    Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata constituita la data de 11 ianuarie 2005, in aval de municipiul Arad, de-a lungul raului Mures, pana la granita cu Ungaria.


Warning: fopen(cache/724ea0da4941ab93c7f14a881052c26d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139