Pastrarea fructelor in stare proaspata

Valoarea alimentara deosebita a fructelor, datorata continutului in zaharuri usor asimilabile (glucoza si fructoza), acizi organici, saruri minerale si microelemente, justifica includerea lor in ratia zilnica a oamenilor.

O alimentatie echilibrata presupune un consum esanolat de fructe in tot timpul anului, fapt pentru care pastrarea acestora pe tot timpul iernii contribuie la asigurarea consumului acestora si sporeste rentabilitatea culturii prin evitarea suprasolicitarii pietei in timpul recoltarii fructelor.

Spre deosebire de alte produse alimentare cum ar fi branzeturile, care in timpul pastrarii chiar in conditii mai putin favorabile sufera mici deprecieri, fructele fiind organisme vii de la recoltare si pana la consum isi continua metabolismul care determina modificari importante ale raportului intre diferitele componente biochimice.

Unele fructe, cum sunt, merele, perele, gutuile etc isi desfasoara o parte din ciclul lor de viata pe durata pastrarii atingand maturitatea de consum intr-o anumita perioada dupa pastrare; altele, cum sunt ciresele, visinele si nucile, trebuie sa intruneasca calitatile optime de consum in momentul recoltarii urmand ca in timpul pastrarii sa li se asigure conditiile optime de mentinere a insusirilor calitative initiale.

Pastrarea fructelor trebuie sa asigure astfel de conditii incat in momentul valorificarii lor sa intruneasca cele mai bune insusiri organoleptice.

Se considera ca fructele se pastreaza mai bine daca isi mentin starea de sanatate, turgescenta si insusirile organoleptice caracteristice, iar pierderile in greutate pe perioada pastrarii sunt foarte reduse.

Realizarea acestor parametri este conditionata de "zestrea"  pe care o au fructele in momentul introducerii in depozit, deci de totalitatea caracteristicilor fizice, biochimice si organoleptice ce definesc calitatea.

In fuctie de capacitatea lor de pastrare, fructele se impart in trei grupe:

1. cu durata scurta de pastrare (maxim 10-20 zile), din care fac parte: ciresele, visinele, prunele, piersicile.
2. Cu durata mijlocie de pastrare (maxim 100-140 zile), din care fac parte gutuile
3. Cu durata lunga de pastrare (maxim 230-250 zile), din care fac parte: merele si perele de iarna, nucile si migdalele

In cadrul fiecarei specii exista soiuri - de obicei cele cu coacere timpurie - care nu se preteaza pentru pastrare indelungata.

Reusita pastrarii fructelor este conditionata de asigurarea si mentinerea factorilor optimi din timpul pastrarii: temperatura scazuta, umiditate relativa ridicata a aerului, circulatia buna a aerului, compozitia gazoasa a mediului ambiant optima, care intervin direct in incetinirea proceselor fiziologice. Acesti factori sunt caracteristici fiecarei specii de fructe si chiar soiurilor in cadrul speciei. 

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Poate fi inlaturat mirosul de usturoi?

    Se spune ca usturoiul se numara printre cele mai valoroase plante din punct de vedere nutritional. Insa pentru a beneficia de calitatile sale trebuie integrat frecvent in alimentatie, in stare proaspata, iar acest lucru pare

  • Salata cu conserva de ton. Sanatate vanduta la cutie

    Rareori carnea de ton ajunge sa fie comercializata in stare proaspata, in peste 90% din situatii luand calea fabricilor de conserve.

  • Enzimele din fructe, un trend sanatos

    Enzimele din fructe devin tot mai apreciate in randul celor care lupta pentru a avea o viata sanatoasa. Chiar daca atentia spre acest lucru este ceva mai noua, adeptii sunt in continua crestere si rezultatele dietelor care contin pe lista alimentelor sanatoase cat mai multe fructe atrag pana si pe cei mai sceptici.

  • Masca de pere pentru stralucirea fetei

    Exista numeroase beneficii ale aplicarii faciale a fructelor naturale, in stare proaspata, sub forma de masti faciale.

  • Salata japoneza cu spanac si ghimbir

    Cu un continut bogat de fier si magneziu, potasiu, minerale, glucide si lipide, spanacul este un aliment pe care cat mai des ar trebui sa-l consumam in stare proaspata pentru a avea un organism sanatos si rezistent. Salata japoneza cu spanac si ghimbir este si sanatoasa dar si foarte gustoasa.


Warning: fopen(cache/7d99951bcef4c05ef9eb17275e26710f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139