Salata cu conserva de ton. Sanatate vanduta la cutie

Rareori carnea de ton ajunge sa fie comercializata in stare proaspata, in peste 90% din situatii luand calea fabricilor de conserve. Aceasta specie de peste a fost consumata in zonele cu climat cald din apropierea Mediteranei si oceanelor Pacific, Atlantic si Indian din timpuri stravechi.

Ceva mai aproape de zilele noastre, neinfricatii samurai apreciau valoarea nutritiva a acestui aliment care ii facea mai puternici si mai sanatosi. Studiile moderne au demonstrat ca intr-adevar tonul este o sursa alimentara foarte bogata in vitamine si minerale capabila sa furnizeze la o cantitate de 100 g circa 108 kcal energie.

Dintre nutrienti ii vom aminti doar pe cei mai importanti: Vitamina A, Vitamina B12, Vitamina C, Vitamina E, Vitamina K si mineralele calciu, fier, magneziu, fier si fosfor.

Efectele benefice ale acizilor grasi omega 3 din carnea de ton sunt bine cunoscute, mai ales cele referitoare la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos. Acizii omega 3 sunt responsabili pentru buna functionare a inimii si pentru mentinerea unui echilibru intre nivelul colesterolului bun HDL si cel rau LDL.

Medicii asociaza consumul regulat de ton cu o rata scazuta a atacurilor de cord si cu un risc de asemenea scazut al trombozei. Carnea de ton contine o cantitate mare de seleniu, substanta minerala care joaca un rol esential in mentinerea unui ficat sanatos fiind o componenta indispensabila unuia dintre cei mai importanti antioxidanti. Seleniul detine un rol cheie in prevenirea cancerului si a bolilor de inima. 

Spre deosebire de multe alte alimente cu un continut ridicat de proteine tonul este sarac in calorii si grasimi. Anumite persoane pot dezvolta reactii alergice specifice in urma consumului de ton manifestate pe termen scurt prin congestie nazala, ameteli sau dificultati in procesul de respiratie. Pe termen lung reactiile alergice sunt recunoscute dupa faptul ca bolnavii acuza o stare generala de oboseala si se confrunta cu depresia. 

Este foarte usor sa iti prepari o salata cu ton adaugand cateva frunze de salata verde,  zeama de lamaie, boabe de porumb. Folosind si alte ingrediente salata poate fi diversificata.

Sursa foto

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/5156e9128d3909d3f58fd81d06bb8e3c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139