Pe spinarea ghetarilor

pe spinarea ghetarilor Muntele cuprinde o serie de trepte vegetale. Cu un ochi atent si cu un altimetru putem stabili aceste zone mai largi sau mai restranse, marcate de trezenta unor specii caracteristice, care rareori urca la o inaltime mai mare decat cea obisnuita, sau coboara sub limita lor optionala de viata. Aproape ca am putea ghici inaltimea la care ne aflam si fara altimetru, numai cautand cu privirea plantele ierboase ori arbustii din jur. Eroarea noastra-daca vom tine seama de particularitatile muntelui respectiv-ar putea fi cel mult de ordinul sutelor de metri.
Cateodata ne gasim in incurcatura si suntem dispusi sa punem la indoiala existenta unor plante indicatoare de altitudine. Unele plante pe care le stiam insotitoarele unor trepte mai inalte le gasim aproape la poalele muntelui, amestecate cu specii mai de joasa altitudine.
Iata de pilda, smardarul (Rhododendron kotschi) care invadeaza cu tufele lui de jeratic zonele cuprinse intre 1800 si 2400 de metri, poate fi intalnit pe Valea Batranei, in Muntii Iezer-Papusa, la o altitudine de 1100 de metri.
Cum se explica poposirea lui pe meleaguri atat de joase? In orice caz nu poate fi vorba de un capriciu al vantului. Intre zona stancoasa unde creste bujorul de munte si zona de conifere unde descinde se impun bariere tectonice si vegetale prea numeroase si greu de invins.
O singura explicatie poate fi data. Valea Batranei face legatura cu lacul Iezer, ramasita a unor stravechi ramasite glaciare. Valea Batranei este fosta vale a unui ghetar. Pe aici s-au scurs uriasele blocuri de gheata, purtand pe laturi, in fata si in spinare rupturi de piatra, morenele, care si azi zac raspandite pe valea raului.
Limita celor din urma morene ne indica regiunea unde gheturile incepeau sa se topeasca. Ultimii rododendroni se gasesc nu departe de aceasta regiune, ceea ce ne face sa presupunem ca ghetarul a carat pe spinarea sa semintele smirdarului. Gasind o zona racoroasa si adapostita, planta s-a putut dezvolta in voie chiar si la aceasta altitudine joasa pana in zilele noastre. Frecventa in Himalaya, Alpi si Caucaz-muntii cu zapezi vesnice- aceste "coborasuri" aparent inexplicabile ale unor specii de mare altitudine sunt intalnite si in tara noastra in Muntii Fagaras si Retezat.


 

Articole asemănătoare

  • Sensation, liliacul cu aspect exotic pe care il vei adora

    O varietate de liliac pe care o veti intalni din pacate prea rar in gradini, Sensation este un soi suprinzator atat datorita culorii - un mov deschis, cald, placut - cat si datorita inflorescentelor cu petale mici, dispuse in forma de stele cu patru colturi si avand marginile marcate de o dunga alba, completand cromatic neasteptat de bine centrul florilor.

  • Miss Feya - crinul pe care nu il veti uita

    Inflorescente foarte mari chiar si pentru crini, de un rosu intens cu mici pete intunecate pe aproape toata petala, miros dulceag, placut, puternic, rezistenta buna la ger si daunatori, iata o varietate de crin ce pare sa aiba toate calitatile pentru orice gradinar care iubeste aceste flori.

  • Ingrijirea tenului pe parcursul verii

    Pe parcursul verii, vremea frumoasa si soarele zambitor sunt principalii factori care ne conving sa petrecem cat mai mult timp in natura. Totusi, nu trebuie neglijate sfaturile medicilor care aduc in atentie riscurile pe care le implica activitatile

  • Primavara timpurie pe pervazul ferestrei

    Cand vremea de afara se dezlantuie pe la sfarsit de Ianuarie, impiedicand in gradina orice fel de activitate, in locuinta oportunitatile sunt multiple. Puteti incepe cultivand de exemplu paprica sau rosii.

  • Lacul glaciar Peyto

    Lacul glaciar Peyto din Muntii Stancosi Canadieni este una dintre atractiile principale de pe teritoriul Parcului National Banff.


Warning: fopen(cache/89afa5de2fcb2162e06e3f662065ea6d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139