Plante cu flori pe timp de iarna

       Craciunita

        Desi iarna este anotimpul in care majoritatea plantelor intra intr-un binemeritat repaus, totusi si in aceasta perioada ne putem bucura de cateva specii de plante cu flori. Nu vorbim de acele exemplare care prin anumite procedee specifice sunt fortate sa produca flori, ci ne referim la speciile care infloresc in mod natural in anotimpul rece.

 

           Cele mai cunoscute si mai reprezentative flori pentru lunile de iarna sunt Craciunitele. Sub aceasta denumire se regasesc doua specii diferite; chiar trei, daca e sa ne luam dupa clasificarea facuta de unii specialisti: Poinsetia pulcherima (numita in limbaj popular si Steaua Craciunului), Zygocactus (sau Cactusul de Craciun) si Schlumbergera.

 

Toate sunt plante de zi scurta, adica formeaza muguri florali doar dupa o perioada de circa 40-60 de zile scurte si nopti lungi, adica o perioada in care sa beneficieze de mult intuneric si racoare. Toate se uda cu zgarcenie, netolerand excesul de apa in substrat, se protejeaza impotriva curentilor reci de aer, care duc adesea la caderea bobocilor si se feresc de caldura exagerata.

 

Poinsetia este totusi un pic diferita, in sensul ca spre deosebire de celelalte Craciunite, are nevoie de ceva mai multa umiditate atmosferica. Ceea ce atrage la aceasta planta sunt nu atat florile ei galbene, extrem de mici abia vizibile, cat mai ales frunzele de la varfurile ramurilor, care se coloreaza in aceasta perioada in rosu sau diverse nuante de galben ori crem.

 

Kalanchoe

 

Asemanatoare ca si conditii de cultivare cu speciile anterioare este si Kalanchoe blossfeldiana, care, este ca si Schlumbergera si Zygocactus, tot o suculenta de sezon. Ca si in cazul rudelor sale apropiate, si Kalanchoe produce flori, in diverse nuante de rosu, roz, oranj, alb sau galben.

 

Alte doua specii ce infloresc in acest anotimp, neinrudite dar cu aceleasi necesitati de ingrijire sunt Camellia japonica (cunoscuta si sub numele de Trandafir japonez) si Azaleea. Ambele sunt pe buna dreptate, considerate extrem de pretentioase si delicate, intrucat pentru a le mentine in viata mai mult de un an, este nevoie de o oarecare experienta.

 

Un factor decisiv in ingrijirea acestor specii, dar mai ales in capacitatea de a le face sa produca flori, este substratul de cultura care trebuie sa contina, in mare parte, turba fibroasa, mranita de frunze, ace de brad si nisip. Amandoua au nevoie de substraturi usoare afanate, cu un pH usor acid, care sa le furnizeze necesarul de nutrienti.

 

imagini flori Camelia

 

Tot legat de nutritia si absorbtia subtantelor necesare, este si udarea, careia i se va asigura o atentie deosebita. Apa folosita la aceste specii (Camellia si Azaleea) trebuie sa fie apa dulce, mai bine spus apa acida (cu pH cuprins intre 4,5 si 6). Exemplarele udate cu apa dura vor fi in scurt timp afectate de cloroza, un fenomen neplacut care ataca planta, incepand de la nivelul frunzisului (care in prima faza, se ingalbeneste si cade).

 

Adesea plantele acidofile trebuie ajutate cu suplimente de nutritie, adica fertilizanti specifici (ingrasaminte pentru azalee si rododendroni sau ingrasaminte pentru camelii), care le vor asigura necesarul de fier si minerale, pe care acestea le consuma cel mai rapid, din substratul lor de cultura. 

 

Si Camellia si Azaleea infloresc abundent in timpul iernii, temperaturile mai scazute fiind propice dezvoltarii bobocilor. Totusi, si in cazul lor, curentii reci de aer vor face ravagii in numarul florilor. Un alt lucru, ce trebuie neaparat retinut, este faptul ca odata pozitionate ghivecele cu Camellia si Azalee, nu vor mai fi mutate de acolo. Miscarea recipientelor, oricat de putin, va duce inevitabil la pierderea bobocilor, inainte de deschidere.

 

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

Articole asemănătoare

  • Cum sa pregatiti plantele pentru iarna

    Daca tineti ghivecele cu flori pe balcon sau in gradina nu uitati sa le aduceti in casa atunci cand noptile incep sa fie reci

  • Trandafiri in miniatura, perfecti pentru infrumusetarea gradinii

    Daca sunteti in cautarea unor flori deosebite care prin aspectul lor sa contribuie la infrumusetarea gradinii de care intreg anul ati avut grija pentru a fi rasplatit cu flori superbe oferite de plante sanatoase, trandafirii de mici marimi sunt alegerea ideala.

  • Goldenrod, o planta de toamna cu proprietati medicinale

    Goldenrod, cunoscuta si sub numele solidago, este o planta ce face parte din familia Asteraceae, cunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari familii de plante cu flori din lume, cuprinzand mai mult de 1500 de genuri si aproximativ 23.000 de specii raspandite in intreaga lume.

  • Pregatirea trandafirilor pentru iarna

    Ati avut grija sa tundeti, fertilizati, udati si curatati trandafirii din gradina inca de la venirea primaverii. Eforturile v-au fost rasplatite cu flori pe care le-ar admira orice artist.

  • Salate usoare. Salata de telina cu ciuperci

    Salata de telina cu ciuperci este excelenta pe timp de vara, deoarece are un continut bogat de vitamine. Combinatia dintre telina, cu proprietati terapeutice si ciuperci, care sunt hranitoare desi au putine calorii, ne ofera o salata numai potrivita pentru un pranz usor.


Warning: fopen(cache/1f2452749d41e9f299a358d90fa960db) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139