Plante curioase

Perceptia oamenilor asupra mediului in care traiesc este subiectiva, niciodata un inuit nu va putea privi de pilda padurea ecuatoriala in acelasi mod cu un locuitor oarecare al continentului negru. De aceea, ceea ce noi vom numi in continuare plante "curioase" nu sunt decat formatiuni vegetale neobisnuite pentru spatiul in care traim noi romanii, si am putea extinde spunand chiar noi europenii. 

Arborele de paine care creste in Africa este una dintre plantele care starnec deopotriva zambetul si admiratia. Artocarpus incisa, dupa numele sau latin, are o inaltime medie de 10-15 m si ofera fructe sferice care au gust de paine. Interesant este ca productia unui singur arbore este in masura sa asigure hrana pe un an la 2-3 persoane.

Din pacate, o alta specie interesanta, arborele de lapte, nu se gaseste prin apropiere ci numai la celalalt capat al globului, in Venezuela si Guyana din America de Sud, astfel ca masa de dimineata nu poate fi servita direct din natura. Prin cresterea cojii de pe tulpina se elimina un suc asemanator la culoare si gust cu laptele, de unde si numele.

Singura planta-magnet din lume se dezvolta in America Centrala, in Nicaragua, poarta denumirea de "Phitologica magnetica" si are proprietati electrodinamice de la distanta de 2,5 metri. Pe de alta parte, planta-dinam este considerata "Phytologica electrica" a carei electricitate creste spre pranz, putand fi simtita de la o distanta de maxim 3 metri.

Orice lectie de supravietuire in salbaticie trebuie sa aduca  in discutie orientarea dupa punctele cardinale care este esentiala. Lectuca serriola, o specie de laptuca salbatica cu inaltimea de 30-70 cm este planta-busola. Frunzele ei se dispun vertical, cu muchiile pe directia nord-sud, atunci cand soarele straluceste puternic pe cer, iar  frunzele ii sunt indreptate spre est si vest. In zilele mohorate frunzele fotosensibile revin la comportamentul normal.      

Daca va aflati in Australia si razele soarelui va dau batai de cap, atunci nu exista moment mai neprielnic de a intalni "arborele fara umbra", o specie de eucalipt australian caracterizat prin pozitia mereu paralela a frunzelor in raport  cu directia razelor solare. Din acest motiv, se intelege,  nu umbresc nimic sub ele.

Din impresionanta lume a florilor ne-a atras atentia "floarea cameleon" din Mexic, care asemenea animalului omonim are capacitatea sa isi schimbe coloritul in functie de anumiti factori externi. La amiaza este de un rosu-aprins, seara violeta, peste noapte si dimineata alba iar apoi capata nuante de roz.   

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Plante de apartament adaptate la conditii de iluminare scazuta

  Oricine ar fi tentat sa creada ca plantele nu aduc alt beneficiu, in interior, afara de cel decorativ, se inseala. Multe plante au capacitatea sa improspateze aerul si sa previna efectul factorilor alergogeni precum parful.

 • Plante medicinale care se recolteaza in august

  Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

 • Ce plante tamaduitoare se recolteaza in luna iulie

  Vara nu este numai vremea fructelor si a salatelor de legume ci si momentul pentru recoltarea anumitor plante tamaduitoare. Ca de fiecare data, insa, uitam sau omitem acest lucru preferand medicamentele chimice in locul remediilor fitoterapeutice, necostisitoare si aflate, totusi, atat de aproape de noi.

 • 7 plante medicinale de crescut in interiorul locuintei

  Pentru cresterea plantelor medicinale nu este intotdeauna o conditie obligatorie sa dispui de o gradina spatioasa inundata de lumina. Lipsa de spatiu si de timp liber ar trebui sa va ingrijoreze mai putin dupa ce veti cunoaste urmatoarele 8 plante medicinale uzuale pentru interiorul locuintei.

 • Plante de interior: Hibiscus

  Hibiscus este una din cele mai frumoase plante de interior datorita splendorii florilor sale, iar daca ii dam atentia cuvenita infloreste intreaga vara. Petalele pot concura fara


Warning: fopen(cache/0820161c079eead2483a2b4ffc80c0e2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139