Plante de interior care mentin aerul curat

Plantele de interior adauga frumusete si eleganta casei sau biroului, dar stiati ca ele pot fi folosite si pentru a curata aerul din caminul dvs? Covorul, vinilul, obiectele de ceramica si alte materiale obisnuite de constructie pot emana substante chimice care polueaza aerul dintr-o incapere.

Va prezentam in continuare cateva plante de apartament despre care se stie ca indeplinesc acest rol si care sunt in general usor de ingrijit: ficus benjamina, iedera, planta paianjen, spathiphyllum, ferica si palmierii.

ficus benjaminaFicus Benjamina este un arbust deseori cultivat ca planta de apartament. Are frunze stralucitoare, de culoare verde-inchis, care atarna de ramuri subtiri. Plasati ghiveciul in locuri luminoase, dar nu in bataia directa a razelor de soare. Nu il asezati niciodata direct in fata ferestrei pentru ca soarele direct poate arde frunzele fucusului benjamina. Pamantul trebuie sa fie reavan, dar niciodata saturat de apa. Folositi un amestec obisnuit de compost cu nisip pentru a asigura un bun drenaj. Nu udati planta abundent, pentru ca radacina ficusului nu trebuie sa stea in umezeala. Tratati planta cu fertilizator cu actiune generala, la cateva luni.

hederaIedera (Hedera helix) se gaseste intr-o varietate de forme, culori si texturi ale frunzei. Ea trebuie plasata la o fereastra orientata spre nord sau intr-un loc in care sa beneficieze de lumina filtrata. Iedera se dezvolta cel mai bine intr-un loc mai racoros. Pamantul trebuie sa fie reavan, dar nu saturat cu apa. Nu trebuie sa tratati planta cu fertilizator, din contra, se pare ca iedera se dezvolta mai bine in pamant sarac in substante nutritive decat alte plante. Puteti sa lasati iedera sa creasca si sa se intinda cum doreste sau o puteti ajusta la forma dorita. Cel mai des intalnit daunator al acestei plante este puricele de plante; pentru a preveni aparitia lor sau pentru a-i combate, stropiti frunzele pe ambele parti cu un insecticid special.

chlorophytumPlanta paianjen (Chlorophytum comosum) este o planta des folosita in ghivece atarnate sau asezate pe mijlocul mesei datorita frunzelor lungi, subtiri si a florilor albe. Planta se dezvolta cel mai bine intr-un loc bine luminat si umed. Daca atmosfera din camera este uscata, putei duce planta in baie. Pamantul trebuie lasat sa se usuce intre udari, dar nu il lasati uscat pentru mult timp; udati din abundenta si tratati lunar cu o substanta fertilizatoare nu foarte concentrata pentru a incuraja cresterea foliajului.

Spathiphyllum are frunze mari, lucioase si flori delicate, de un alb stralucitor, care apar tot timpul anului. Asezati planta intr-o camera calda, cu atmosfera putin umeda, pentru a inflori mai des. Folositi pamant obisnuit de ghiveci amestecat cu putin nisip, pentru ca spathiphyllum prefera pamantul bine drenat. Udati frecvent, iar daca frunzele devin galbui, tratati planta cu fertilizator.

Feriga este cunoscuta pentru foliajul deosebit; sunt potrivite pentru cosuri atarnate, ca plante singure sau in aranjamente. Plasati feriga intr-un loc luminos, dar niciodata in bataia directa a soarelui. Pamantul trebuie sa fie reavan, dar pe perioada de iarna nu necesita udari frecvente. Ca sa obtineti rezultate foarte bune, feriga trebuie amplasata intr-un medu umed; puteti stropi frunzele cu apa o data pe zi, dar nu seara, pentru ca apa va strica frunzele.

Palmierii dau camerei un aer tropical. Au nevoie de lumina puternica si umezeala constanta. Daca frunzele devin maronii, probabil ca planta trebuie udata mai mult; de asemenea puteti stropi frunzele cu apa si tratati planta cu un fertilizator slab. Palmierii se planteaza in ghivece mari atunci cand sunt crescute ca plante de interior, pentru ca radacinile lor ocupa mult spatiu.

feriga

spatifilium

Articole asemănătoare

 • Sfaturi pentru o gradina de interior

  Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

 • O vara sanatoasa cu smoothie de citrice

  Constituind o sursa importanta de vitamine si minerale, citricele au facut in mod firesc deliciul oamenilor vreme de sute de ani. Plantele din grupa citricelor sunt arbusti fructiferi dintre care cei mai raspanditi ca plante de interior sunt lamaiul, mandarinul si portocalul.

 • Plante medicinale care se recolteaza in august

  Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

 • Plante de interior: Hibiscus

  Hibiscus este una din cele mai frumoase plante de interior datorita splendorii florilor sale, iar daca ii dam atentia cuvenita infloreste intreaga vara. Petalele pot concura fara

 • Plante de interior care purifica aerul

  Plantele de casa fac mai mult decat sa aduca luminozitate si culoare in designul unei incaperi. Ele ofera si beneficii reale pentru sanatatea corpului.


Warning: fopen(cache/2e3d785bee1f47239df6417a7d55e908) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139