Plante toxice putin cunoscute

Plantele au jucat un rol esential in viata umanitatii, oferind hrana, adapost si energie din cele mai vechi timpuri. Nu intotdeauna insa putem trage foloase de la ele, deoarece ca si in cazul ciupercilor, ne putem alege accidental cu o intoxicatie din cauza neglijentei sau a lipsei de informare. Iata cateva plante comune toxice, demne de admirat ... si atat:    

6. Craciunita (Euphoria pulcherrima)

Craciunita este poate una dintre cele mai cunoscute plante ornamentale din lume, care in ciuda originilor sale mexicane a devenit un simbol acceptat international pentru sarbatoarea Nasterii Domnului. Culoarea nu este o caracteristica definitorie, frunzele putand fi atat rosii cat si roz, albastre sau de alte nuante. General valabil este faptul ca Euphoria pulcherrima prezinta oarecare grad de toxicitate daca este ingerata, cauzand greata si varsaturi. Contactul cu ochii este din nou de evitat intrucat are efect iritant si duce chiar la pierderea temporara a vederii. 


   

5. Iedera (Hedera helix)

Hedera helix este cea mai cunoscuta specie de iedera, cultivata in gradini si parcuri. Pamurile ei lungi, groase si lignificate, pot fi dirijate dupa dorinta gradinarului, pot fi lasate sa atarne sau pot fi ajutate sa se suie pe aproape orice suport. Cel mai frecvent, victimele “otravii” sale sunt copiii atrasi de aspectul sau curios. Ingestia produce delir, convulsii, halucinatii si febra iar contactul cu pielea, iritatii, mancarimi ale pielii sau eruptii cutanate. Interesant este ca, din pricina capacitatii sale uimitoare de a se extinde, planta a fost interzisa in statul Oregano.

 

4. Crinul trompeta (Lilium longiflorum)

Crinul trompeta este o specie comuna in familia Liliaceae. Chiar daca provine din Insulele Ryukyu (Japonia) si Taiwan, toata lumea il cunoaste si l-a oferit celor dragi in dar. Minunata floare, remarcabila prin aspect si parfum, este totusi otravitoare din cauza alcaloidului Licoryne regasit in bulb si tulpina. Simptomele principale ale intoxicatiei sunt: durerile abdominale, greata, frisoanele, varsaturile si diareea.

 

3. Aloe Vera

Aloe Vera este o planta suculenta inconfundabila, folosita de sute de ani in tratarea arsurilor, iar in vremurile noastre, cu precadere in industria farmaceutica si cea a produselor cosmetice. Unii dintre noi o crestem chiar in propria locuinta, insa putini stiu ca Aloe Vera este otravitoare.  Gelul plantei, neotravitor, este invelit intr-un strat subtire de Aloina si  Antrachinona care sunt extrem de toxice. Daca sunt consumate in cantitati mari provoaca crampe absominale, greata, varsaturi, diaree si urinat rosu.  

 

2. Dumbcane (Dieffenbachia)

Dupa forma si coloritul frunzei, recunoastem deseori Trestia de zahar salbatica in foarte multe case. Oricare dintre partile plantei ar fi mestecate apar imediat inflamatii dureroase ale limbii, gurii si gatului, fapt care poate impiedica vorbirea pe o perioada de cateva zile. Contactul ochilor cu seva plantei poate cauza durere intensa si chiar orbirea pentru o perioada de timp.

 

1. Leandrul (Nerium oleander)

Este un arbust mediteranean cu frunzele groase si flori mari, de culoare roz, alb sau galben. Se cultiva ca specie decorativa, dar iarna trebuie adapostita in camere fiind sensibila la temperaturi scazute. Planta se numara printre cele mai toxice din lume, consumul acesteia fiind deseori fatal.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Licor Valvanera - un deliciu benedictin

    Un lichior pe baza de plante, puternic si plin de personalitate, cu un gust in care se amesteca ierburile mai mult sau mai putin cunoscute (reteta integrala ramane un secret) si taria alcoolului

  • Cinci motive pentru care trebuie sa mananci nuci pecan

    Mai putin cunoscute si apreciate decat nucile clasice, nucile pecan au inceput totusi in ultimii ani sa fie alese ca o gustare sanatoasa, gustoasa si plina de vitamine si nutrienti. Sunt mai dulci decat nucile cu care suntem obisnuiti, au un continut ridicat de grasimi benefice pentru organismul nostru, au un nivel ridicat de proteine, lipide si multi, foarte multi antioxidanti alaturi de vitamina E si A.

  • Din lumea plantelor

    Pana in prezent cercetatorii au identificat peste 80 000 de specii de plante comestibile, chiar daca unele dintre ele sunt foarte putin cunoscute sau cresc in zone departe de asezarile omenesti. Chiar si asa undeva exista unele varietati si gusturi pe care prea putini vor avea ocazia sa le incerce prea curand. Totalul este enorm daca tinem cont de faptul ca statistic aproximativ 90 la suta din alimentatia noastra provine din 30 de specii, cel mai des folosite

  • Plante toxice pentru animalele de companie

    Plantele si animalele de companie sunt cele doua coordonate dupa care se ghideaza o buna parte din populatia globului. Orice iubitor de natura intelege rostul si frumusetea ficarei specii in parte, iar la un moment dat, inevitabil, ajunge in ipostaza sa le aleaga pe amandoua.

  • Plante toxice, decoratiuni de Craciun

    Plantele ornamentale pot indeplini cu gratie rolul de cadou pentru Craciun. Un aspect mai putin adus in atentie este ca printre ele se numara si unele specii toxice periculoase.


Warning: fopen(cache/33dd6674fe2878ae1dd30c93c6d6a074) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139