Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "ORDER" LINE 6: ORDER BY title ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84

Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "AND" LINE 1: ...s WHERE langid=1 AND parent_id=1 AND q_usetype = AND status... ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84
PLANTELE AROMATICE IN BUCATARIE

Plantele aromatice in bucatarie

Usor de cultivat in gradina, balcon sau, de ce nu, in gradina, costa putin si ocupa foarte putin loc, reusesc sa schimbe radical gustul unui preparat, au numeroase vitamine si substante nutritive, iar cei cu experienta in arta gastronomica recomanda sa folosim cele mai multe plante aromatice cat mai proaspete. Majoritatea se gasesc si in magazine, in pungute si cutii frumos colorate, cu etichete atragatoare, insa in aceasta forma si-au pierdut deja o buna parte din arome. Sau cel putin asa sustin specialistii. O mini-gradina de plante aromatice este usor de intretinut si se dovedeste foarte utila la gatit. Dincolo de tentatia pentru experiment este insa util sa cunoastem un ABC al utilizatii plantelor aromatice in bucatarie. Proaspete sau uscate? Cand se pun in preparat? Si cel mai important - ce planta se potriveste cu anumite retete?
 
Plante aromatice - reguli de baza
 
- pe cat posibil folositi plante proaspete, pe care le puteti creste intr-un ghiveci pe pervaz sau in balcon. Numai daca nu se poate altfel folositi varietatea uscata (valabil pentru majoritatea acestor condimente).
- culegeti din ghiveci cat aveti nevoie. Plantele aromatice isi pierd in buna masura gustul dupa 24 - 48 de ore.
- plantele cu frunzis moale, flexibil - leusteanul, patrunjelul, arpagicul, mararul ar fi cateva exemple - sunt de regula tocate marunt inainte de a fi puse in mancare spre final, pentru a-si pastra ca mai bine prospetimea.
- plantele aromatice de tipul salviei, oregano, rozmarin (intregi sau maruntite) au nevoie de mai mult timp de gatit pentru a-si dezvolta complet aromele si a se armoniza cu celelalte gusturi. 
- daca nu sunteti familiarizat cu o anumita planta cel mai bine e sa o gustati inainte de a o pune in mancare. S-ar putea sa nu va placa. 
- aveti deja experienta in bucatarie? Atunci nu va temeti sa experimentati, si rezultatul final s-ar putea sa fie o noua reteta preferata.
 
Cu ce combinam plantele aromatice
 
Mararul: usor de recunoscut datorita frunzelor si mirosului, este recomandat pentru sosuri acre, peste, muraturi, dar si pentru salate, fasole verde, cartofi, morcovi (in general in mancaruri cu multe legume) sau in combinatii cu castraveti sau oua.
 
Cimbrul: in bucataria romaneasca este asociat prin traditie fripturilor pe gratar - vita, porc, pui - dar merge si la specialitatile din peste, sunt si retete unde se folosesc oua sau legume, practic daca va place gustul de cimbru poate fi adaptat in nenumarate feluri. Presarat peste carne sau folosit pentru un sos avand la baza putin ulei, sare si piper, este o alegere cu personalitate. 
 
Rozmarinul: miel sau pui, o delicioasa ciorba cu legume si carne sau o tocana densa si plina de gust, este o planta aromatica interesanta, intensa si al carei gust scoate in evidenta restul ingredientelor. 
 
Leustean: foarte des folosit pentru nenumarate retete, este bun in ciorbe, in garnituri, mancaruri de legume, salate, specialitati din Orientul Mijlociu, practic este una dintre cele mai utilizate si cunoscute ierburi ce nu trebuie sa lipseasca din bucatarie. Preferabil proaspat (poate fi pastrat la congelator vreme indelungata) este genul de condiment care poate fi adaptat pentru a completa numeroase gusturi si arome. 
 
Busuiocul: o alta planta aromatica ce pare sa castige tot mai multa popularitate, merge cu majoritatea legumelor si mai ales cu tomatele, poate fi adaugat proaspat sau uscat in salatele de vara pentru un plus de gust si de regula se recomanda sa il puneti sub forma unui sos spre final, pentru ca sa pastreze cat mai mult din gustul specific. 
 
Menta: ideal este sa o folositi mereu proaspata, si cum creste repede, nu are nevoie de multa grija si schimba radical gustul mancarii este optiunea ideala. Ca sirop sau pentru cei mai indrazneti in prajituri, in salate, iaurturi sau ca sosuri ce insotesc mielul sau pestele, menta este versatila, invioreaza si nu trebuie sa lipseasca. Iar cei care vor sa incerce mereu ceva nou o pot adauga garniturilor de legume - cartofi, fasole verde, vinete, etc.
 
Oregano: utilizat in bucatarie mai ales uscat, este o alta planta aromatica ce pare sa se potriveasca unei game surprinzator de largi de preparate. Il puteti pune pe pizza de casa, in retete unde predomina rosiile (salate sau mancare), pe friptura de pui sau de vita (cand o gatiti sau intr-un sos), pe diverse paste, si de fiecare data pare sa se potriveasca perfect
 
Maghiranul: poate nu la fel de cunoscut, usor de gasit mai ales uscat, e un condiment mai pretentios. Puneti o lingurita de maghiran in putin ulei de masline si ungeti cu el carnea de miel pentru friptura (cea mai buna combinatie) sau folositi-l pentru alte retete din aceeasi carne. 

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • Cartofii in medicina naturista

    Deliciosi in bucatarie, unde stau la baza multor retete foarte populare (si nu doar sub forma de cartofi prajiti), usor de gasit si satiosi, cartofii pot fi folositi si pentru a trata sau preveni o gama larga de afectiuni.

  • Piperul negru in medicina naturista

    O buna sursa de vitamina C sau K, dar si de magneziu, zinc, calciu, fier, potasiu, banalul piper negru (ce contine piperina, componenta care ii da gustul atat de familiar) nu este doar un ajutor de baza in bucatarie, dar poate fi folosit si in terapiile naturiste ca adjuvant in tratarea mai multor afectiuni.

  • Cum se bucuram de menta proaspata

    Ne-am obisnuit sa cumparam plantele aromatice pentru diverse retete direct din magazin, uscate si puse in pungi, cutiute sau borcanase, cu etichete viu colorate, lipsite insa de o buna parte din gustul care scoate in evidenta orice reteta. Mai indraznete sau clasice, combinatiile pot sa schimbe o masa cu totul, si prietenii s-ar putea sa fie mai mult decat incantati.

  • Farmecul si aroma plantelor folosite pentru a gati

    Plantele aromate intrebuintate in bucatarie pot sa dea gust pana si celei mai simple retete. Sunt si usor de crescut, indiferent daca sunt plantate pe straturi special amenajate sau alaturi de soiuri de flori ornamentale.

  • 10 condimente de crescut in casa

    Iarna aceasta puteti sa incepeti sa cresteti plantele aromatice preferate in casa. Nu este greu si cu siguranta rezultatul va va multumi in conditiile in care veti economisi bani


Warning: fopen(cache/422d3528b754e49373d4d9f4d0d4bd09) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139