Plantele si ciupercile otravitoare

 Una dintre caracteristicile secolului XXI este cresterea dependentei fata de produsele alimentare rezultate in urma proceselor tehnologice. Indepartarea de natura care are loc simultan, a produs confuzie si nestiinta in determinarea speciilor de plante otravitoare si comestibile in mediul natural.

 

Cunoasterea plantelor otravitoare este esentiala atat pentru a mentine departe neplacerile produse de contactul cu ele, cat si pentru imbogatirea cunostintelor legate de tehnicile supravietuirii in salbaticie.

 

Uneori speciile vegetale din aceasta categorie pot fi identificate usor prin intermediul unei evaluari vizuale efectuate spontan. De regula speciile vegetale toxice sunt colorate in nuante stridente de rosu sau sunt acoperite de spini sau ace subtiri otravitoare.

 

Din acest motiv trebuie sa analizati aspectul frunzelor, tulpina, florile si fructele, insa  fara a intra in contact direct cu oricare dintre partile plantei neidentificate.

 

Ciupercile sunt printre cele mai utilizate produse din alimentatia noastra, procurate din padure. In Europa diversitatea lor este adeverita de cele peste 5000 specii existente. Dintre acestea 50 sunt comestibile si se gasesc pe teritoriul tarii noastre iar celelalte produc intoxicatii care uneori pot fi mortale. Cele mai otravitoare specii din regnul fungi sunt: "Amanita phalloides", "Cortinarius orellanus" ºi "Cortinarius rubellus".

 

Desi speciile comestibile de pe teritoriul Romaniei au definite intr-o buna masura particularitatile, an de an au loc numeroase cazuri de intoxicare ca urmare a confuziilor facute de persoanele incepatoare. Dintre speciile care ne pot induce in eroare prin aspectul lor  amintim: " Boletus pinophilus", " Inocybe rimosa", " Cortinarius infractus",  si  "Amanita phalloides". S-a constatat ca din cauza mutatiilor genetice suferite, adesea chiar si speciile comestibile ne pot pune sanatatea in pericol, motiv pentru care procurarea lor din natura a devenit foarte nesigura.

 

Simptomele intoxicatiei cu ciuperci sau cu plante otravitoare variaza in functie de specia care a fost ingerata putand include halucinatii, hipotensiune arteriala, dureri abdominale, varsaturi sau diaree. Persoanele care manifesta una sau mai multe dintre problemele amintite se vor prezenta obligatoriu medicilor in cel mai scurt timp.

Articole asemănătoare

  • Cinci ciuperci neobisnuite

    Amanita muscaria Cand vine vorba de ciupercile otravitoare aceasta pare sa fie imaginea clasica, omniprezenta in ilustratiile din cartile cu povesti sau in jocuri, iar o palarie de un rosu aprins cu pete albe simbolizeaza mereu pericolul.

  • Plante toxice pentru animalele de companie

    Plantele si animalele de companie sunt cele doua coordonate dupa care se ghideaza o buna parte din populatia globului. Orice iubitor de natura intelege rostul si frumusetea ficarei specii in parte, iar la un moment dat, inevitabil, ajunge in ipostaza sa le aleaga pe amandoua.

  • Gradinaritul indoor, mai usor cu ajutorul LED

    Daca iubiti plantele si spatiul detinut va ofera posibilitatea sa amenajati o camera special pentru acestea veti avea nevoie de mult soare. In cazul in care razele acestuia nu sunt foarte darnice cu intreaga incapere cu siguranta veti avea nevoie de un plus de lumina.

  • Sa facem distinctia intre taierea si tunderea plantelor ornamentale

    In fiecare an gradinarii care tin la aspectul general al peisajului gradinii ar trebui sa faca un pas inapoi, sa priveasca atent plantele si sa puna la punct un plan de taiere, menit sa rearanjeze forma acestuia.

  • Parcuri cu un aspect de basm toamna

    Cand toamna isi intra in drepturi de la o zi la alta si frigul se face simtit tot mai mult plantele si solul fac ultimele pregatiri. Iarna se apropie. Pentru a admira frumusetea naturala oferita de frumosul anotimp tomnatic nu este necesar sa va uitati peste hotare.


Warning: fopen(cache/ae66b4026d12354f1c5a75306b23a46f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139