Ploile acide si impactul lor asupra mediului

Ploile acide contribuie la deteriorarea pomilor de la mare altitudine si a solului. Mai mult, ele intensifica deteriorarea materialelor de constructie si vopselelor, cladirilor declarate monument istoric, statuilor si sculpturilor care fac parte din patrimoniul cultural.

Pentru prevenirea ploilor acide au aparut si solutii tehnice. In Statele Unite, multe centrale electrice de ardere a carbunelui utilizeaza sisteme desulfuralizate de evacuare pentru a elimina gazele cu continut ridicat de sulf. In continuare apar tot mai multe metode menite sa reduca numarul ploilor acide ale caror efecte vor putea fi vizibile si peste cateva generatii.

Schimbarea nivelului pH-ului poate stimula reactii chimice in diverse surse primare de apa, iar acestea pot provoca disparitia multor insecte si specii importante de pesti. Astfel, in viitor, toate eforturile de a restabili viata in unele ecosisteme vor fi depuse in zadar.

In vederea combaterii acestui eveniment, in ultimii ani, multe guverne au introdus legi pentru a diminua poluarea, factorul principal care aduce asupra mediului ploile acide. Au fost convenite o serie de tratate internationale pe termen lung asupra transportului de poluanti atmosferici.

Un exemplu il constituie protocolul de reducere a emisiilor de sulf, incheiat in cadrul Conventiei privind Poluarea Transfrontaliera a Aerului pe o Raza Lunga de Actiune. Aceasta prevede comercializarea emisiilor prin certificate de piata si a fost infiintata in Statele Unite prin adoptarea protocolului Clean Air Act Amendments, in 1990. Obiectivul general al Programului de Ploi Acide este de a aduce insemnate beneficii pentru mediu si sanatatea publica, prin reducerea emisiilor de dioxid de sulf si oxizi de azot, principalele cauze ale ploilor acide.

Agentia de Protectie a Mediului a Statelor Unite ( EPA sau USEPA ) este o agentie a guvernului federal, platita sa reglementeze produsele chimice si sa protejeze sanatatea oamenilor prin protectia mediului natural: aer, apa si pamant. Infiintarea EPA ( Environmental Protection Agency ) a fost ideea Presedintelui Richard Nixon. Aceasta si-a inceput activitatea din data de 2 decembrie 1970.

Ploile acide sunt o problema majora ce poate fi rezolvata, insa reactia puternica, determinarea si dorinta de a avea un mediu inconjurator sanatos trebuie sa vina din partea cetatenilor.

Articole asemănătoare

 • 17 plante recomandate pentru acasa si locul de munca

  Oamenii iubesc plantele din varii motive dar, in general, pe primul plan sunt mirosul, culoarea, forma si functia lor decorativa. Ultimele studii ne-au demonstrat, totusi, ca la baza prieteniei dintre om si natura exista relatii mult mai complexe decat s-a crezut.

 • Postul Craciunului, cu peste si fructe de mare

  Desi se intinde pe durata a 40 de zile, Postul Craciunului este considerat unul dintre cele mai usore, pentru ca in fiecare sambata si duminica de la Intrarea Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) pana in ziua Ignatului (20 decembrie) se mananca peste.

 • Plante curioase

  Perceptia oamenilor asupra mediului in care traiesc este subiectiva, niciodata un inuit nu va putea privi de pilda padurea ecuatoriala in acelasi mod cu un locuitor oarecare al continentului negru.

 • Algele, sanatate si vigoare pentru organism

  Algele si efectele lor benefice pentru sanatate sunt cunoscute pe scara larga de ceva timp si la noi in tara. Sunt comercializate in magazine cu produse naturiste sau in farmacii ca suplimente nutritive.

 • Plantarea si ingrijirea florilor de Frezie

  De cand au aparut in Europa la sfarsitul sec al XIX-lea , speciile de frezie au fost tot mai mult apreciate pentru parfumul si aspectul lor delicat.


Warning: fopen(cache/ed3456f4b65c653f2ceac1ca8db7bab5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139