Prevenirea si salvarea plantelor udate in exces

 Cu toate ca apa constituie un element esential pentru ca plantele dumneavoastra sa creasca si sa supravietuiasca, excesul si in aceasta privinta le poate cauza multe probleme.

Udarea in exces poate duce la consecinte precum boli fungice si mucegai. De asemenea, radacinile plantelor afectate devin incapabile sa mai respire si putrezesc.

Odata ce radacina udata in exces putrezeste, planta incepe sa moara. Daca situatia insa este remediata la timp, mai exista sanse ca planta dumneavoastra sa fie salvata.

Semne vizibile ale surplusului de apa pot fi: ofilirea, frunzele galbene, tulpinile siropoase si cresterea pe sol a mucegaiului.

In cazul in care constatati ca o planta a fost adapata prea mult, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa scoateti planta din recipientul respectiv, deoarece solul fiind foarte umed, ii dauneaza.

Daca radacinile acesteia inca au un aspect sanatos, asezati planta cu radacina pe un strat gros de hartie. Daca hartia a devenit saturata, inlocuiti-o cu un alt strat uscat.

Daca radacinile au portiuni maro si/sau siropoase in momentul in care planta a fost scoasa din recipient, este necesar sa faceti urgent anumite operatiuni:

Incepeti prin spalarea usoara a pamantului de pe radacinile acesteia si portiunile uscate; apoi luati un cutit ascutit ori o foarfeca si taiati cu grija portiunile de radacina de culoare maro sau cele siropoase si indepartati-le cu grija. De obicei, radacinile sanatoase sunt ferme si au culoarea alba.

Dupa curatirea completa, puneti planta in recipient cu pamant proaspat si apa suficienta pentru a umezi solul. Aveti grija ca solul sa nu fie imbibat.

Verificati frunzele si eliminati orice element moale, mucegait, cu miros urat sau cu consistenta siropoasa. Nu va ingrijorati atunci cand planta ramane cu mai putine frunze, pentru ca in curand ii vor creste altele noi.

Pentru a preveni adaparea peste masura, este nevoie sa cunoastem nevoile de apa ale fiecarei plante in parte.

In plus, pe langa cartile de specialitate si ghidurile legate de plante si necesitatile lor specifice, un ajutor il mai poate constitui contorul de umiditate. Acest dispozitiv este disponibil in centre si magazine specializate pentru gradina si intretinerea acesteia. Utilizarea acestuia se face prin introducerea lui in sol si citirea cadranului, care indica de obicei valori intre 1 si 10, 1 insemnand uscat si 10 saturat.

Articole asemănătoare

  • Castravetele in medicina naturista

    Sucul din castravetii proaspeti (fara coaja) poate avea un gust usor neplacut, asa ca ii puteti adauga suc de mere sau suc de rosii proaspat stors. Consumat frecvent, ajuta reglarea tranzitului intestinal, elimina mai usor apa in exces in organism datorita efectului diuretic si poate fi un ajutor in dietele de slabire, pentru ca da senzatia de satietate.

  • Udarea plantelor in exces

    Multi gradinari si cei care iubesc plantele cunosc efectere udatului in exces. Putini stiu insa efectele nocive ale acestei actiuni, chiar daca este o activitate facuta din dorinta de a avea plante frumoase si bine dezvoltate.

  • Fructe sanatoase de vara

    Mentinerea unei diete sanatoase si pe timp de vara este la fel de necesara ca in oricare anotimp. Vara, fructele si salatele sunt prezente in alimentatia de zi cu zi, contribuind la hranirea organismului nostru, dar si la pierderea kilogramelor in exces.

  • Fertilizatorii organici si anorganici

    Fertilizatorii sunt compusi chimici importanti care asigura dezvoltarea armonioasa si functionalitatea plantelor. Diversitatea tipurilor de ingrasaminte se datoreaza in primul rand varietatii tipurilor de sol, a fertilitatii acestora si a cerintelor nutritionale impuse de fiecare specie vegetala.

  • Ingrijirea plantelor de apartament

    Cu o ingrijire atenta vom reusi sa ne bucuram de plante. Daca in privinta bolilor provocate de insecte, bacterii sau alte organisme este nevoie de diverse tratamente chimice si plasarea plantelor afectate intr-o carantina severa, trebuie sa stim ca sunt si situatii in care plantele sufera datorita unor probleme fiziologice.


Warning: fopen(cache/304a31e6f145982f4a4628c514768443) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139