Probleme cauzate de caldura exagerata si uscaciunea aerului

xmlns:st1="urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags">

verbena

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

Se stie ca plantele iubesc soarele si caldura, atunci cand soarele devine insa foarte puternic, iar cele cateva ore de soare pe zi se transforma in arsita, plantele noastre nu se mai bucura deloc.

Pentru a creste frumos si a fi capabile de o inflorire bogata, acestea au nevoie de un minim de ingrijire, cu cateva ore de soare pe zi si o temperatura medie de 18-22 de grade Celsius.

 

 

Primele semne ale disconfortului florilor noastre dragi sunt incetinirea cresterii si chiar stagnarea in dezvoltare. Plantele se opresc din crestere, nu mai produc frunze sau boboci, florile deja deschise se ofilesc foarte repede, frunzele se ingalbenesc parca fara motiv si cad, incepand cu cele de la baza.

 

Uscaciunea aerului e foarte greu de tolerat de plante, mai ales de cele foarte sensibile la acest aspect, care au nevoie de obicei de stropirea periodica a funzelor.

 

Nu intra in calcul cactusii precum si acele suculente ce adora caldura si soarele intens. Celelalte insa, nu mai au de unde sa absoarba umiditatea necesara, manifestandu-si nemultumirea prin brunificarea frunzelor, incepand de la margini catre interior. Daca nu se intervine la timp, prin pulverizare cu apa, frunzele se usuca si planta se degarniseste rapid.

 

Din fericire, multe din frumoasele noastre din ghiveci, sunt rezistente atat la frig, dar si la caldura. Acestea isi pot reveni relativ usor daca sunt udate la timp, umbrite partial, cel putin pe timpul amiezilor caniculare si mai ales daca li se asigura umiditatea atmosferica, de care au atata nevoie in aceasta perioada a anului. Din aceasta categorie, a plantelor de interior, ceva mai tolerante la caldura, fac parte Dracaena, Yucca, Schefflera, Ficus, Dieffenbachia, Maranta, Philodendron, Syngonium, Rhoeo, Hibiscus, Hoya.

 

Majoritatea plantelor cu flori insa, desi apreciaza lumina intensa si caldura, nu tolereaza excesul acestora si mai ales uscaciunea aerului. Persistenta unor astfel de conditii, duce la uscarea si pierderea bobocilor florali inainte de a se desface, uscarea frunzelor si mai apoi a intregii plante.

 

In situatiile cand uscaciunea aerului se mentine timp de cateva zile, lipsa ventilatiei, a unei aerisiri corespunzatoare, pot apare urmari cel putin neplacute. Plantele sunt invadate de insecte ce se hranesc cu seva lor, impanzind in acest scop frunzele, bobocii florali si mugurii de crestere.

 

De cele mai multe ori este vorba de atacul unor acarieni (mici paianjeni rosii sau verzi) care sunt dificil de observat cu ochiul luber. Totusi faptul ca tes o panza fina intre frunze si ramurile subtiri, ii face usor de identificat. Daca atacul este puternic, o interventie rapida si in forta este mai mult decat necesara. Se va administra un acaricid specific, prin pulverizarea partilor infestate ale plantelor, si apoi pozitionarea acestora intr-o locatie foarte bine aerisita, cu umiditate ridicata. Pentru asigurarea ultimei conditii se va pulveriza periodic plantele sensibile, pentru a le ajuta sa lupte impotriva acestor insecte.

 

 

O solutie foarte eficace impotriva acestor probleme cauzate de uscaciunea exagerata este utilizarea unui umidificator electric. In ultimii ani au aparut multe modele, la preturi variate si accesibile, avand diverse dimensiuni, fiind astfel in masura sa satisfaca necesitatile pentru locuinte mai mari sau mai mici. Functionarea unui astfel de umidifcator, chiar pentru cateva ore pe zi, asigura un minim de umiditate in aer, suficient pentru a reduce considerabil riscul atacului insectelor.

 

Iunie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Suc de rosii, telina si sfecla rosie

    O combinatie de legume pline de gust si mai ales de vitamine, cu fibre si relativ putine calorii, este o reteta pentru un suc natural, bun pentru cei care vor sa aiba o digestie mai buna, un sistem imunitar puternic si sa inlocuiasca o gustare cu multe proteine si carbohidrati. Si cu putin ardei iute sau un praf de piper capata si acele note usor picante.

  • Cateva obiceiuri alimentare pentru o viata sanatoasa

    Indiferent ca sunteti intr-o forma fizica mai buna decat oricand, sau dimpotriva, va confruntati cu unele probleme cauzate de o alimentatie inadecvata, trebuie sa faceti din sfaturile de mai jos o lista de prioritati.

  • Obiceiuri alimentare bune pentru o viata sanatoasa

    Indiferent ca sunteti intr-o forma fizica mai buna decat oricand, sau dimpotriva, va confruntati cu unele probleme cauzate de o alimentatie inadecvata, trebuie sa faceti din sfaturile de mai jos o lista de prioritati.

  • Femeile de orice varsta si alimentatia sanatoasa

    Avand o alimentatie sanatoasa puteti avea grija de dumneavoastra dar si de cei dragi care va inconjoara. Stim cu totii ca alimentatia influenteaza felul in care ne simtim si aratam.

  • Cum sa ne odihnim in serile calduroase?

    In fiecare an sosirea anotimului cald atrage dupa sine o serie de avantaje dar si unele aspecte capabile sa produca disconfort.


Warning: fopen(cache/6a5a84f62632c5a17c00908bd8e123bb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139