Proprietatile medicinale ale trifoiului

 Trifoiul apartine familiei Fabaceae, se gaseste in Europa, Asia Centrala, Africa de Nord, Australia si desi putini stiu acesta poae fi intrebuintat ca planta medicinala.

Exista, de asemenea, doua tipuri de trifoi: trifoi alb si trifoi rosu.

Trifoiul alb (Trifolium repens) este o planta erbacee mica, perena, iar tulpina sa creste la nivelul solului. Frunzele sale sunt trifoliate, uneori cu pete albe sau o pata de culoare mai intunecata. Florile acestuia au culoarea alba sau sunt usor roz ori aduc spre o nuanta mai inchisa de maro. Tulpina, frunzele si florile au proprietati medicinale.

Trifoiul rosu (Trifolium pratense) are, in special, componente bioactive: calciu, lecitina, crom, magneziu, potasiu, siliciu, vitaminele A, E, C, B2 si B3. Acesta este considerat a fi una dintre cele mai bogate surse de izoflavon.

Izoflavonul este un tip de estrogen din plante (fitoestrogen) care se gaseste mai ales in soia si are o capacitate antioxidanta mare. Izoflavonul mai este eficient si in tratarea unor forme de cancer, avand capacitatea de a elimina unele celule canceroase.

Trifoiul rosu este utilizat pentru detoxifierea sangelui. Infuzia de trifoi rosu se obtine prin adaugarea unei lingurite de trifoi uscat si a uneia de menta la 200 de mililitri de apa fiarta. Aceasta reteta este recomandata pentru ameliorarea congestiei, durerilor la nivelul pieptului, pentru raceala si gripa.

Studiile efectuate pana in prezent au dovedit ca trifoiul poate opri dezvoltarea celulelor maligne ale cancerului de san. In plus, aceasta planta poate diminua riscul cancerului limfatic sau ovarian.

Trifoiul este un simbol traditional irlandez, adoptat de catre Sfantul Patrick pentru Sfanta Treime.

Trifoiul mai are si proprietatea de a reduce inflamatiile sanului (mastita) si durerile de piept. De asemenea acesta are un rol important de detoxifiere a plamanilor, ficatului, rinichilor si sangelui. Este util si in cazuri de guta, pentru scaderea concentratiei de acid uric.

Este un bun expectorant, are proprietatea de a calma spasmele bronhiilor, tusea convulsiva si tusea la copii. Este anti-astmatic. Reduce simptomele afectiunilor, cum ar fi sifilisul, stimuleaza secretia biliara si creeaza o stare de relaxare a muschilor.

Trifoiul mai decongestioneaza glandele salivare, vindeca durerile cauzate de artrita si diminueaza inflamatiile oculare.

De asemenea, are un efect relaxant asupra sistemului nervos si contribuie la dezvoltarea abilitatilor de comunicare.

In cazul tuberculozei reduce inflamatiile ganglionare, la menopauza si premenopauza amelioreaza starile depresive si palpitatiile.

Este folosit in uz extern pentru tratarea acneei, psoriazisului, eczemelor, intepaturilor provocate de insecte, abceselor sau ulceratiilor.

Articole asemănătoare

  • Ce substante nutritive iti ofera strugurii?

    Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.

  • Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei

    Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.

  • Fructe exotice. Rambutanul

    Rambutanul este un fruct comestibil intalnit cu predominanta in sud-estul Asiei. Pentru tailandezi, filipinezi sau vietnamezi acesta este la fel de comun precum marul in alte parti ale globului.

  • Fructe si legume care fac minuni

    Cunoastem proprietatile curative ale multor fructe si legume si asemanarea dintre forma lor si organele carora le sunt benefice este uimitoare. Facand parte din dieta noastra zilnica acestea ne feresc de afectiuni grave si ne ajuta sa luptam sanatos impotriva stresului cotidian de care oricat am dori, nu putem scapa.

  • Trifoiul rosu - beneficii mai putin cunoscute

    Efectele benefice ale trifoiului nu au fost descoperite de putin timp. Cand eram copii cautam cu mare atentie prin iarba deasa trifoiul cu patru foi


Warning: fopen(cache/a98e13b8e641de4e79a97d5bb92fc7e6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139