Putregaiul cenusiu al strugurilor

Boala este provocata de ciuperca Botrytis fuckeliana si poate ataca frunzele, lastarii tineri, dar cel mai frecvent si mai puternic boabele mature, aproape de cules. Boabele atacate se inmoaie, crapa si se acopera cu un mucegai abundent, cenusiu-brun, care poate cuprinde intregul strugure.
In unele cazuri, in toamnele calde si uscate, boabele atacate nu se mai acopera cu mucegai, ci se stafidesc, prin pierderea apei, aceasta forma fiind numita "putregai nobil".

Masuri de prevenire si combatere. Pentru combatere se recomanda o serie de masuri de igiena culturala, la care se asociaza stropirile cu Rovral. Pentru a se ob tine insa rezultate bune, este necesar d-primul tratament sa se faca imediat dupt inflorit, apoi si in momentul formarii complete a strugurelui (la cea 20-30 zile de la inflorit) si un alt tratament ia intrare; strugurilor in pirga.

Rezultate bune se obtin daca tratamentele de prevenire a manei, dupa inflorit se executa cu produse care actioneaza si impotriva putregaiului cenusiu (Captadin Ortophalthan).

Pentru a preveni instalarea atacului putregai cenusiu se va acorda, de asemenea, o atentie deosebita combaterii moliilor din generatiile a II-a si a III-a.

Articole asemănătoare

  • Aglaonema, o planta de interior decorativa prin frunze

    Aglaonema este o planta in forma de tufa ramificata, originara din Asia de sud-est, apreciata pentru frunzele in forma de lance, de culoare verde cu dungi alb-argintii, verde inchis ori crem. Planta numara peste 60 de specii,

  • Begoniile, plante ideale de primavara-vara

    Faptul ca begoniile se numara printre plantele cel mai usor de crescut se reflecta in popularitatea de care se bucura in fiecare primavara. In functie de soi, Begonia poate avea aspect de tufe cazatoare sau arbusti,

  • Bacterioze

    Bacteriozele sunt un alt fel de boli care apar la plante, fiind si ele de mai multe feluri, manifestandu-se in diverse moduri.

  • Muscate cu probleme, ce e de facut?

    Aspectul exterior este deosebit de important cand punem un diagnostic. In cazul muscatelor, sunt boli ale caror simptome sunt vizibile pe frunze, si boli ale caror simptome sunt vizibile pe tulpini si radacini.

  • Putregaiul cenusiu

    (Botrytis vinerea) Ca urmare a bolii, constatam o inmuiere a tesuturilor, care se acopera cu un mucegai-cenusiu. Apar pete brune...


Warning: fopen(cache/6073442191d4fb8db63559b03ad2d943) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139