Rolul suplimentelor alimentare si vitaminelor

 Vitaminele sunt produse alimentare organice ce contin nutrienti de care corpul nostru are nevoie. Acestia se gasesc in mare parte in alimentele pe care le consumam.

Vitaminele au fost descoperite de medicul olandez Christiaan Eijkmann, castigator al Premiului Nobel pentru fiziologie si medicina in 1929.

Termenul de "vitamine" a fost folosit pentru prima data in anul 1912, de doctorul Cazimir Funk, un biochimist polonez care facea referire la substantele vitale pentru viata din compozitia ce continea un compus organic, derivat al amoniacului, numit amina.

Vitaminele se impart in doua clase:

- vitamine liposolubile: vitaminele D, E, A, K;

Acestea contin numai carbon, hidrogen si oxigen si pot fi stocate in cantitati apreciabile in organism.

- vitamine solubile in apa: acid folic, vitamina B12, biotina, vitamina B6, niacina, tiamina, riboflavina, acid pantotenic, acid ascorbic (vitamina C);

Acestea mai au in plus azot sau sulf si nu pot fi stocate in organism.

Rolul vitaminelor

Vitaminele sunt necesare in cantitati mici pentru o buna functionare a organismului, pentru a avea un metabolism normal si o stare buna de sanatate.

Desi nu sunt o sursa de energie, deoarece vitaminele si mineralele nu au calorii, acestea ajuta doar la metabolizarea nutrientilor din produsele alimentare si sunt de un real folos in mentinerea organismului sanatos.

Vitaminele ajuta la digerarea elementelor nutritive, absorbite sau metabolizate de catre organism. Vitaminele sunt foarte folositoare iar excesul sau epuizarea acestora din organism poate conduce la boli acute ori cronice.

Functiile vitaminelor in corpul uman

In principal, vitaminele servesc drept catalizator in anumite reactii din organism. Acestea se combina cu proteinele pentru a crea enzime active care produc la randul lor sute de reactii chimice importante in intreg organismul.

Vitaminele ne ajuta sa crestem si sa ne dezvoltam normal. Acestea ne ofera si o protectie mai mare impotriva anumitor boli.

Vitaminele mai ajuta si la formarea hormonilor, celulelor sanguine, substantelor chimice ale sistemului nervos si materialului genetic.

Celulele fundamentale depind in mare masura de vitamine, acestea fiind responsabile pentru mentinerea celulelor puternice, pentru legarea tesuturilor si pentru lupta impotriva infectiilor.

Fara vitamine, celulele din corpul nostru nu ar putea functiona intr-un mod corespunzator.

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care trebuie sa mananci nuci pecan

    Mai putin cunoscute si apreciate decat nucile clasice, nucile pecan au inceput totusi in ultimii ani sa fie alese ca o gustare sanatoasa, gustoasa si plina de vitamine si nutrienti. Sunt mai dulci decat nucile cu care suntem obisnuiti, au un continut ridicat de grasimi benefice pentru organismul nostru, au un nivel ridicat de proteine, lipide si multi, foarte multi antioxidanti alaturi de vitamina E si A.

  • Uleiul de peste. Prieten sau dusman?

    Uleiul de peste este cunoscut la scara mondiala drept un ingredient “minune”. Deseori nutritionistii il recomanda tinand seama de beneficii si mai putin de riscuri, in ciuda studiilor care au tras si semnale de alarma.

  • Substante toxice ascunse in alimente “sanatoase”

    In general, oamenii sunt prea putin interesati de continutul alimentelor, iar atunci cand ambalajele transmit mesaje de tipul “100 % natural” sau “bio”, au convingerea totala ca duc o viata sanatoasa.

  • Invata cum sa gatesti pentru a fi in siguranta

    Lumea moderna este guvernata de principii care ne calauzec spre o viata implinita spiritual si material. Preocupat mai mult ca niciodata de sine, omul a transformat actul banal al hranirii intr-o adevarata stiinta,

  • Dieta de iarna, bogata in vitamine si minerale

    Chiar daca in luna ianuarie fructele si legumele sunt trecute de ceva vreme, nu inseamna ca trebuie ca pe intreaga perioada a iernii sa neglijati dieta sanatoasa pe care o urmati.


Warning: fopen(cache/1ab1bcbede659339e46d7a7707ca6ab9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139