Rosiile San Marzano, gustul Italiei in orice reteta

Soi foarte apreciat de rosii alungite, ovale, cu gust dulce si savuros, excelente pentru o gama larga de preparate, dar mai ales pentru sos de rosii sau pentru supe, povestea rosiilor San Marzano a inceput in localitatea italiana cu acelasi nume, in apropiere de Neapole, si potrivit traditiei solul de aici, aflat la mica distanta de Muntele Vezuviu, ar fi cel care le da aroma aparte. Sunt tomate semi-tarzii, care atrag atentia datorita formei deosebite, cu o pulpa suculenta, carnoasa, buna si pentru salate pline de prospetime, si un gust dulce, usor acid, deosebit de placut. Pot fi conservate sau uscate la soare (forma sub care sunt de regula gasite in afara Italiei) si se pot planta atat in sera, cat si in gradina.

Se insamanteaza incepand din martie pana spre jumatatea lunii mai, si prefera un loc unde sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei, un sol fertil si bine curatat de buruieni, ideal pregatit inainte cu ingrasamant natural. Ca o masura de precautie se vor feri de curentii reci de aer, iar nivelul de umiditate trebuie sa fie constant, dar folosind cantitati moderate de apa. Se recomanda sa lasati o distanta de jumatate de metru intre exemplare. Rosiile din soiul San Marzano se vor coace vara, pana in septembrie, iar productia este buna spre foarte buna, tomatele avand in medie 90-100 de grame fiecare. Suporta relativ bine depozitarea si transportul.

Foto: wikipedia.org

Articole asemănătoare

  • Solutii naturiste impotriva respiratiei urat mirositoare

    Mestecati frunze verzi de patrunjel proaspat pentru a improspata respiratia in orice moment al zilei. Gustul este placut, racoritor si reconfortant, iar efectul este imediat.

  • Fructe si legume bogate in magneziu

    Bananele nu sunt doar o buna sursa de potasiu (pentru o inima mai sanatoasa si nu numai) vitamina C sau fibre, dar sunt recomandate si pentru a ne asigura necesarul zilnic de magneziu din fructe si legume.Aromate si savuroase, sunt o gustare rapida sanatoasa si ne satisfac usor nevoia de dulce. Si in plus sunt usor de gasit in magazine in orice perioada a anului.

  • Patru motive pentru care este bine sa bem sucuri de fructe

    Aromate, pastrand gustul plin de savoare al fructului preferat, proaspat stoarse din mere, citrice, struguri bine copti (iar lista poate continua), sucurile de fructe sunt bune in orice perioada a anului, si cu rare exceptii sunt recomandate tuturor ca o sursa esentiala de vitamine si nutrienti.

  • Cinci sucuri naturale pentru un sistem imunitar mai puternic

    Portocalele si in general citricele inseamna inainte de toate vitamina C, antioxidanti, vitamina A si zinc (portocalele), si pot fi stoarse pentru suc sau, de ce nu, pot fi gustarea ideala pentru cei mici si cei mari deopotriva.

  • Scortisoara si povestea ei

    Cu aroma ei pe care o recunosti imediat, transformand orice reteta cu notele sale exotice, scortisoara nu este una dintre cele mai populare si indragite mirodenii din arta culinara, dar si una dintre cele mai vechi. Mentionata in mai multe randuri in Vechiul si Noul Testament, era folosita in Egiptul Antic (unde era mai valoroasa la un moment dat decat aurul) in ritualurile de imbalsamare, fiind considerata ca avand origine sacra.


Warning: fopen(cache/9793026a290ac764344dcacbab272aca) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139