Rubarba - caracteristici si utilizari

Rubarba (Rheum palmatum) este o planta erbacee perena originara din nordul Chinei si Podisul Tibet care a fost aclimatizata in Europa abia la sfarsitul secolului al XIX-lea. Chiar daca frunzele sale sunt extrem de toxice, celelalte parti ale plantei au fost intrebuintate din cele mai vechi timpuri in scopuri medicinale si culinare. 

Fiindca esta considerata adesea o planta neobisnuita ne simtim datori sa realizam o scurta descriere care sa va familiarizeze cu trasaturile sale definitorii. 

Rubarba face parte din categoria plantelor perene si spre uimirea tuturor este o mare iubitoare a sezonului rece care se apropie. Se poate spune ca pentru a da rod in primavara planta are nevoie in urmatoarele luni de temperaturi destul de scazute. 

Rubarba se prezinta ca un sistem radicular format dintr-un rizom si din numeroase radacini lungi, maronii la exterior si galbene-portocalii in interior. Tolereaza cu usurinta temperaturile scazute, data fiind zona de provenienta, si este intotdeauna gata sa infrunte chiar si inghetul.

Chiar daca rubarba are nevoie de razele directe ale soarelui, daca situatia din teren nu asigura acest lucru, ea poate fi asezata si in umbra partiala. Solul trebuie sa fie neutru iar groapa in care vor fi asezate semnintele sa aiba o adancime de circa 60 cm.

Tulpinile de rubarba administrate in doze mici au actiune laxativa, purgativa si ajuta la detoxifierea organismului. De asemenea trateaza unele boli intestinale si ale sistemului digestiv, cum sunt: indigestia, constipatia, diareea, si altele.


Sursa foto

Articole asemănătoare

  • La ce puteti folosi cojile de citrice

    Pot fi confiate, rase pentru a fi folosite in bucatarie, pot fi utilizate in prepararea unor lichioruri de casa, dar banalele coji de citrice (indiferent ca este vorba de lamai, mandarine, portocale sau grepfrut) pot avea numeroase alte utilizari in casa si gradina.

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.

  • Salvia – caracteristici si retete

    Salvia este una din importantele plante cu caracteristici tamaduitoare si care se foloseste in bucatarie folosita de catre romani

  • Placinta irlandeza cu rubarba

    Daca nu ati incercat pana acum preparatele irlandeze, va propunem una dintre retetele acestei bucatarii savuroase si gustoase: placinta irlandeza cu rubarba.

  • Simbolismul si codul floral al orhideelor

    Dintre cele peste 30.000 de specii de orhidee exista varietati cu caracteristici foarte diferite si chiar contrastante.


Warning: fopen(cache/903267773e84b303b1ba2f9c1f927400) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139