Sarea iodata

 

Iodul este un micro-element nutritiv, ca si fierul, calciul sau fosoforul, care este indispensabil organismului uman. Iodul este mai putin raspandit in natura decat alti micronutrienti, de aceea este posibil ca uneori nevoile de iod ale organismului sa nu poata fi asigurate printr-o alimentatie obisnuita.

Iodul intra in compozitia hormonilor tiroidieni care au un rol foarte important in cresterea si in functionarea normala a unor sisteme. Lipsa iodului duce la o productie insuficienta a acestor hormoni, ceea ce afecteaza diferite parti ale corpului ca de exemplu : muschii, ficatul, rinichii si mai ales creierul, cu precadere in perioada de crestere.

Este important de subliniat ca efectele negative asupra creierului, produse prin lipsa de iod in perioada de crestere, nu pot fi remediate, insa pot fi prevenite.

Tulburarile prin deficit de iod includ :

*retard mintal

*alte efecte ce pot aparea in dezvoltarea sistemului nervos

*gusa (marirea tiroidei)

*lentoare fizica

*incetinirea cresterii (sau chiar stagnare) si dezvoltare disformica a organismului

*sterilitate

*cresterea mortalitatii in randul copiilor

Cel mai devastator efect al lipsei de iod este cel asupra creierului uman, deoarece in lipsa iodului, celulele nervoase nu se pot dezvolta iar aceste efecte aparute in perioada de crestere a copilului fiind ireversibile.

Articole asemănătoare

 • Remedii naturiste cu sare

  Sarea grunjoasa poate fi folosita ca adjuvant atunci cand apar atat de nesuferitele dureri in gat, fie ca este vorba de laringite sau faringite, fie de o senzatie de jena dupa un suc prea rece sau o inghetata mancata repede. Se face gargara cu un pahar de apa fierbinte in care s-au dizolvat doua lingurite de sare, clatind apoi gura cu apa curata.

 • Sare cu aroma de citrice

  Sarea nu poate lipsi din nicio reteta, dar in aceasta versiune va capata note aromate de citrice, fiind perfecta pentru orice preparate carora vrem sa le conferim un gust ce trimite la dieta mediteraneana.

 • Smoothie usor sarat, cu lapte vegetal si curmale

  Un smoothie putin sarat? Daca o inghetata cu glazura de caramel sarat este un desert inedit si delicios, de ce nu si o bautura in care dulceata curmalelor si prospetimea vaniliei intalnesc sarea de mare?

 • Smoothie cu ciocolata neagra si sare de mare

  Este obligatoriu sa punem un praf de sare in majoritatea deserturilor pentru a potenta gusturile si aromele, iar in aceasta bautura delicioasa cu multa ciocolata neagra sarea de mare face exact acelasi lucru.

 • Cum scapi de obisnuinta de a manca multa sare

  Sarea este denumirea populara a clorurii de sodiu si reprezinta principala sursa de sodiu a organismului.


Warning: fopen(cache/5e9d677e384eafe6593be5b62c681be2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139