Sfaturi pentru un gradinar incepator

1. Daca nu aveti suficient spatiu sau nu sunteti sigur ca acesta este hobby-ul care vi se potriveste incepeti de la mic la mare. In loc de o gradina intinsa (chiar daca aveti loc) alegeti o jardiniera putin mai mare sau, de ce nu, o lada din lemn in stare buna, pe care o umpleti cu pamant de calitate, un strat de compost, si unde plantati florile sau legumele cu care vreti sa incepeti. Alegeti specii care nu necesita o ingrijire deosebita, mai potrivite pentru un gradinar lipsit de experienta, informati-va cu atentie despre cum trebuie udate, de cata lumina au nevoie si daca sunt necesare sau nu ingrasaminte din magazinele de specialitate. Si mai ales nu uitati ca gradina trebuie sa fie o placere, un loc unde sa va simtiti cat mai relaxati si mai linistiti, o pasiune care sa fie refugiul perfect pentru clipele libere. 
 
2. Flori recomandate unui gradinar incepator: floarea-soarelui, carciumaresele, craitele, sangele voinicului, panselutele, sporul casei, condurul doamnei, muscatele, trandafirii. 
 
3. Folositi trucuri la indemana pentru micile probleme din gradina. Aveti nevoie ca plantele sa fie protejate de pisici sau alte animale care le pot strica? Puneti in jurul lor furculite de plastic, orientate cu dintii in sus. Pamantul din ghiveci cade peste tot, iar plantele par sa nu aiba suficienta apa? La fundul ghiveciului sau jardinierei puneti mai multe filtre de cafea, vor retine mai usor umezeala. Florile par sa nu aiba prea multa vitalitate si se usuca usor? La radacina puteti pune coaja de oua macinata, scortisoara, zat de cafea sau cafea macinata, sau puteti stropi plantele cu putin lapte amestecat cu apa, solutie care le va da un plus de vigoare si mai multi nutrienti. 
 
4. Nu uitati ca intotdeauna excesul de apa va face mai mult rau gradinii decat daca uitati uneori sa stropiti suficient plantele. Este in definitiv mai usor sa revigorati o floare daca a inceput sa dea semne ca se usuca decat sa salvati un exemplar ale carui radacini au inceput deja sa putrezeasca. 
 
5. Un truc pentru a ingrasa mai mult si mai usor pamantul din gradina sau jardiniera este ca toamna, dupa ce ati terminat cu plantarea si intretinerea, sa acoperiti toata suprafata cu un strat subtire de compost. Peste turnati un al doilea strat protector, egal si nu foarte gros, facut din fan sau frunze, incercand sa il repartizati peste tot. Nu atat de mult cat sa fie prea greu, dar suficient pentru a nu se raspandi din cauza vantului. Lasati gradina pana in primavara, iar zapada si apa vor ajuta solul sa absoarba usor compostul si substantele nutritive. 
 
6. Si daca folositi des ghivece pentru florile mai fragile sau pur si simplu nu aveti suficient loc pentru toate plantele cu siguranta ati observat ca in timp recipientul este patat, iar acele depozite de saruri pot afecta in viitor speciile mai fragile. Puteti indeparta aceste depuneri cu un amestec de otet alb, apa si alcool sanitar. Pulverizati, asteptati cateva minute si apoi indepartati depunerile cu o perie de plastic sau un prosop aspru. 
 
7. Improvizati atunci cand nu aveti la indemana o unealta de gradina. In loc de o stropitoare, de exemplu, puteti folosi o sticla de plastic sau un bidon de lapte, gaurind fundul cu un cui.

Foto: publicdomainpictures.net, 1millionfreepictures.com

 

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu prune si cirese pentru un somn odihnitor

    Bogate in vitamine si minerale, gustoase si racoritoare, ciresele sunt excelente in timpul verii, proaspete si dulci, dar puteti folosi si cirese congelate pentru un smoothie care va ajuta sa dormiti mai bine. Adaugati prune coapte, putin lapte de migdale, scortisoara si ghimbir.

  • Smoothie cu nucsoara si lapte de migdale pentru un somn linistit

    Parfumata, nelipsita in multe retete de desert, nucsoara nu ofera doar un gust special, intens, dar are si surprinzatoare efecte relaxante, odihnitoare. Incarcata de antioxidanti, cu minerale si vitamine, nucsoara poate fi folosita intr-o reteta pentru un somn mai bun si mai linistit.

  • Salata de fructe pentru un sistem imunitar rezistent

    Plina de vitamine si gusturi dulci-acrisoare, aromata si incarcata de aromele toamnei tarzii, este o reteta pentru un desert sanatos sau o gustare ce ne va umple de energie. In plus ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic.

  • Smoothie cu struguri si spanac pentru un sistem imunitar puternic

    Cu struguri bine copti (albi sau rosii) si spanac congelat, este o bautura plina de vitamine si antioxidanti, buna nu doar pentru a potoli setea si a da un plus de energie, dar si pentru un sistem imunitar mai puternic. Iar ceaiul verde ofera corpului o lista impresionanta de beneficii. Esential in orice parte a anului si cu atat mai mult in lunile cand gripele si racelile sunt tot mai prezente.

  • Ceai de musetel cu ghimbir si rozmarin pentru un somn odihnitor

    Planta folosita in medicina naturista pentru a trata o gama larga de afectiuni, musetelul este infuzat alaturi de ghimbir, lamaie si rozmarin pentru un ceai cu gust placut, care va relaxa intregul organism. O cana din acest ceai, baut cald inainte de culcare, cu sau fara putina miere, ne ajuta sa avem un somn mai bun si mai odihnitor.


Warning: fopen(cache/ffb85f60c8a3ae74368f27c10c759510) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139