Sfecla

sfecla

frunza de sfecla

sfecla 2

Descriere
Sfecta este o leguma foarte populara; este o excelenta sursa de vitamina A, iar radacinile sursa de vitamina C. Frunzele se pot prepara sau servi proaspete, iar radacina se fierbe si se serveste taiat sau feliat.

Perioada de plantare a sfeclei
Sfecla este destul de rezistenta la frig si poate fi plantata in gradina la aproximativ 30 de zile dupa ce trece pericolul de inghet. Desi creste mai bine in perioadele cu temperaturi crescute, semintele germineaza mai bine pe vreme mai rece si in conditii de umiditate crescuta. Plantarile succesive se pot incepe la intervale de 3-4 saptamani pana la mijlocul verii, pentru a avea legume proaspete tot timpul. O buna irigare asigura germinarea si inradacinarea corespunzatoare a plantelor.

Mod de plantare
Semintele de sfecla sunt de fapt un buchet de seminte, prinse inauntrul legumei. In aceeasi leguma pot creste mai multe seminte. Semintele se planteaza la o adancime de 1-1,5 cm si la 2,5-3 cm distanta una de alta. Intre randuri se lasa 30-45 cm. Plantele fragile sunt deseori rezultatul plantarii la o adancime prea mare a semintelor sau a lipirii pamantului dupa ploi dese. Semintele pot germina dupa o perioada relativ lunga de timp, si nu toate la aceeasi inaltime. Unii gradinari acopera stratul de pamant semanat cu o folie sau un carton - astfel se mentine umiditatea si ploile nu mai pot aduce daune; folia sau cartonul trebuie inlaturate imediat ce incep sa apara plantele.

Rasadurile trebuie neaparat rarite astfel incat, in final, sa ramana cam 2,5-8 cm intre plante. Daca rarirea se amana pana cand plantele au deja 8 cm inaltime, cele care se inlatura pot fi folosite in bucatarie (sunt asemanatoare spanacului).

Desi se face foarte rar, sfecla poate fi transplantata. In zonele cu temperaturi foarte reci, semintele se seamana in vase, in sera. Si acestea trebuie rarite, la fel ca cele semanate direct afara. In plus, trebuie avut grija ca radacina si tulpina sa se dezvolte vertical (e foarte important).

Ingrijire
Cultivarea la adancimi mici este importanta pentru ca sfecla pierde foarte repede teren cand este inconjurata de buruieni, mai ales cand planta este mica. Deoarece radacinile sfeclei nu se dezvolta adanc in pamant, buruienile trebuie controlate de la inceput. Cultivarea sfeclei la adancimi se realizeaza in detrimentul radacinii. Ca toate legumele de la care se consuma radacina, sfecla are nevoie de un pamant fertil, mai ales bogat in potasiu, pentru a se dezvolta viguros. Plantele trebuie sa aiba umiditate constanta.

Recoltare
Sfecla se recolteaza cand atinge dimensiunile dorite. In aproximativ 60 de zile, sfecla este destul de mare cat sa poata fi folosita in preparate culinare. Daca are conditii adecvate, planta atinge repede dimensiuni mai mari.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu sfecla rosie, mar si ghimbir

    Bun pentru sistemul imunitar, digestie si un plus de energie, cu multe vitamine si gust placut, este o reteta care va ajuta sa profitati din plin de beneficiile oferite de sfecla rosie.

  • Tratamente naturiste cu sfecla rosie

    Este recomandata sub forma de suc, fiarta sau coapta pentru a trata anemia, fiind bogata in fier si vitamina C. In plus cei care mananca des sfecla rosie, indiferent de felul in care o prepara, vor avea si un sistem imunitar mai puternic.

  • Smoothie revigorant cu sfecla rosie, mar si portocala

    Plin de vitamine si nutrienti, cu o culoare placuta si un gust delicios, este o bautura sanatoasa, care va oferi organismului un plus de energie, si in plus intareste sistemul imunitar. Usor de pregatit, cu fructe proaspete si bine coapte, iar sfecla rosie va fi fiarta sau (preferabil) coapta.

  • Sfecla rosie si beneficiile pentru sanatate

    Conservata in otet, fiarta, coapta singura sau alaturi de alte legume in cuptor, rasa cruda intr-o salata plina de gust si prospetime sau folosita pentru un pahar de suc, sfecla rosie este o buna sursa de fibre, vitamina C, acid folic, magneziu, potasiu si fosfor, are putine calorii si un gust ce este pe placul multora

  • Smoothie cu suc de rodie si sfecla rosie

    Un pahar in care veti gasi suc de rodie, gustul dulceag de sfecla rosie coapta, cel acrisor de grepfrut, totul intr-un smoothie plin de vitamine, perfect pentru a intari imunitatea intregului organism in lunile de toamna si iarna.


Warning: fopen(cache/0559fd0aaa2bf138a855e091faa3eee0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139