Si palmierii sufera din pricina arsitei

palmieri

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Cu frunzis deosebit, sunt foarte ornamentali, exotici, deosebit de eleganti la maturitate si in permanenta verzi. Este vorba de palmierii de interior, plante preponderent decorative prin frunzis.

 

 

Exemplarele mature sunt potrivite pentru amenajarea spatiilor de birou, mai ales ca plante individuale. Pentru locuintele noi, amenajate si decorate dupa ultimele tendinte, se pot alege palmieri vigurosi sau comuni precum Howea forsteriana, Chrysalidocarpus lutescens sau Areca, Livingstona, Phoenix dactylifera, Trachycarpus fortunei sau Washingtonia, care sa suporte conditiile de mediu din tara noastra.

 

 

 

Speciile mai sensibile, precum Chamaedorea elegans sau Cycas revoluta se pot cultiva doar in interioare protejate de frig si curenti reci de aer. Indiferent de gradul de toleranta al acestor palmieri la frigul iernii, aproape toti iubesc umiditatea atmosferica ridicata. Faptul ca, datorita climei, vara in tara noastra, temperaturile depasesc cu mult limita admisa de conditiile corecte de cultivare, face ca acestia sa necesite un ajutor considerabil din partea noastra.

 

 

 

Acest ajutor se refera la imbunatatirea umiditatii atmosferice si, nu in ultimul rand, la asigurarea unei aerisiri corespunzatoare. In lipsa acestor conditii, palmierii ajung in imposibilitatea de a se mai dezvolta, incep sa sufere, manifestandu-si nemultumirea in diverse moduri. Cel mai vizibil simptom este cel al ingalbenirii si uscarii plantei, incepand cu varful frunzelor. Daca nu se intervine rapid cu corectarea temperaturilor, a umiditatii atmosferice si asigurarea necesarului de apa, se risca pierderea intregului frunzis si in final moartea palmierului.

 

 

 

Atunci cand aerul devine foarte uscat si frunzele palmierilor incep sa se usuce sau prezinta pete ingalbenite ori uscate, trebuie luate masuri rapide de combatere a efectelor arsitei:

 

 

-Mutarea ghiveciului din locul respectiv, mai ales daca se afla in bataia directa a soarelui si pozitionarea acestuia intr-un spatiu usor umbrit sau la distanta de ferestrele insorite. Acolo unde acest lucru nu este posibil, se va interpune, intre planta si fereastra, o perdea fina, vaporoasa in culori deschise, sau un paravan semi-transparent.

-Curatarea frunzelor de praf cu un burete foarte moale, imbibat cu apa;

-Asigurarea unui program de pulverizare periodica a frunzisului palmierului, in primele ore ale diminetii sau foarte tarziu seara, pentru a se evita patarea sau arsura frunzelor de stropii de apa.

-Protejarea bazei tulpinii palmierului, prin aplicarea unui strat de muschi de iarba sau turba.

-Impiedicarea uscarii rapide a substratului din recipientul de cultura, prin asezarea unui strat subtire de bile de argila.

-Inlaturarea frunzelor uscate sau ingalbenite, cu ajutorul unui cutter foarte ascutit, pentru a reduce efortul plantei de a hrani si frunzele deja bolnave si pentru a corecta aspectul estetic al plantei.

 

 

Iulie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu limeta si fructe de padure

    Limeta cu aroma ei placuta, usoara, parfumata, poate sa schimbe radical un cocktail, o salata de fructe sau o bautura racoritoare. Iar in aceasta varianta puteti sa va bucurati de vitamina C din fructele de padure si limete, dar si de nutrientii din iaurtul excelent pentru o digestie sanatoasa.

  • Ceapa Vidalia, dulceata si savoare pentru retete mereu proaspete

    O ceapa alba medie spre mare, rotunda, usor turtita, aparent acest sortiment foarte popular in statul american Georgia (de altfel ceapa Vidalia a devenit si leguma oficiala din Georgia inca din 1990) nu este cu nimic deosebit. Insa cei care au avut sansa sa il guste au descoperit cu uimire o ceapa… dulce.

  • Pomme du Limousin: savoare si gust in stil francez

    Soi de mere mari, cu gust proaspat si savuros, originar din regiunea franceza Limousin (unde este cultivat in continuare extensiv, devenind un veritabil simbol local), Pomme du Limousin este o alegere excelenta ca mar de desert, dar este bun si pentru suc sau diverse retete de desert.

  • Scortisoara si povestea ei

    Cu aroma ei pe care o recunosti imediat, transformand orice reteta cu notele sale exotice, scortisoara nu este una dintre cele mai populare si indragite mirodenii din arta culinara, dar si una dintre cele mai vechi. Mentionata in mai multe randuri in Vechiul si Noul Testament, era folosita in Egiptul Antic (unde era mai valoroasa la un moment dat decat aurul) in ritualurile de imbalsamare, fiind considerata ca avand origine sacra.

  • Medicii atentioneaza: zaharul este cel mai periculos drog

    In contextul de astazi zaharul alb, rafinat, ar putea fi clasificat drept un “nou drog”, potrivit medicilor din vestul Europei, iar aceasta doar din pricina amenintarilor majore pe care le aduce organismului.


Warning: fopen(cache/342cb9706552516fe9508d34b3edb4f5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139